De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de rol van Saudi-Arabië in de bestrijding van het internationale terrorisme. 

Vooral de financiering van terreurorganisatie IS vanuit onder andere Saudi-Arabië is voor partijen in de Kamer een groeiende bron van ergernis.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs de politieke partijen. "Saudi-Arabië heeft twee exportproducten: olie en terreur" zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. 

Na de aanslagen in Parijs verklaarde de Franse president François Hollande IS de oorlog waarna de Fransen hun militaire activiteiten intensiveerden met bombardementen op de terreurgroep. Premier Mark Rutte zei na de aanslagen: "ISIS is onze vijand, daarmee zijn we in oorlog."

Maar volgens verschillende partijen in de Tweede Kamer moet IS niet alleen militair bestreden worden, ook de financiering van de terreurorganisatie moet worden aangepakt.

Animatie: in60seconds.nl

Geldstromen

IS is de rijkste terreurgroep ter wereld die haar terreur financiert door de illegale verkoop van olie, kunstschatten, afpersing, belastingheffing, maar ook door geldstromen uit de golfstaten waaronder Saudi-Arabië.

"De aanslagen in Parijs, maar ook Beiroet en in Irak, worden ergens van betaald. Een deel van die financiering komt uit Saudi-Arabië", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes vindt het pijnlijk om te zien dat er nog steeds geld via de golfstaten naar IS wordt gesluisd. "Die geldstromen zijn moeilijk traceerbaar, maar in deze tijd kan het niet zo zijn dat we er niet achter kunnen komen wie dat geld naar IS stuurt."

Deze week concludeerde De Nederlandsche Bank (DNB) nog dat de controle op integriteitsrisico's, zoals terrorismefinanciering, bij Nederlandse bedrijven ondermaats is.

Politieke wil

De Verenigde Naties namen begin dit jaar een resolutie aan die financiering van IS moet droogleggen. Maar volgens Servaes ontbreekt het de internationale gemeenschap aan de politieke wil om de Saudi's op hun verantwoordelijkheden aan te spreken.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke constateert dat de VN niet de middelen en expertise heeft om de terreurfinanciering met wortel en tak uit te roeien. Die strijd zou het best door de Amerikanen geleid kunnen worden, omdat die wel over de juiste expertise beschikken, stelt de VVD'er.

Volgens Ten Broeke kunnen de rijke Saudische donoren alleen worden aangepakt met goede wetgeving, "en daar hebben we de Saudi's voor nodig". "Saudi-Arabië is een uitermate ongemakkelijke vriend, maar wel een bondgenoot in de strijd tegen de internationale jihad."

Naleving

SP en D66 willen woensdag tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken van minister Bert Koenders weten hoe het staat met de naleving van de VN-resolutie.

"Welke resultaten zijn er geboekt?", wil SP’er Van Bommel weten. Hij wil ook dat de Saudische regering inventariseert en bekendmaakt hoeveel onderdanen er zijn uitgereisd. 

Uit een onderzoek van de Amerikaanse veiligheidsdiensten blijkt dat Saudi-Arabië na Tunesië de meeste jihadstrijders levert voor IS. 

Sjoerdsma: "We kunnen niet langer wegkijken. De tijd is gekomen om verder te kijken dan onze financiële belangen, we moeten kijken naar bedreigingen van onze veiligheid."

Hoofdrol

Wat de SP en D66 betreft is het echter tijd dat het Arabische land op haar rol in het internationale terreur wordt gewezen. Dat vindt ook het CDA. "Saudi-Arabië is een hoofdrolspeler in het Midden-Oosten met ontzettend veel geld", zegt Raymond Knops (CDA), "Maar qua strengheid doet het niet onder voor IS. Sterker nog, Saudi-Arabië heeft dit jaar meer mensen onthoofd dan ISIS."

Hij vindt dat Europa de aanslagen in Parijs moet aangrijpen om duidelijk stelling te nemen, vooral als het gaat om het wapenexportbeleid. Samen met de SP en D66 vindt het CDA dat Europese landen niet wapens moeten leveren aan landen als Saudi-Arabië. Van Bommel: "Zij zijn in de oorlog in Jemen betrokken bij ernstige mensenrechtenschendingen."

Volgens de VVD is het makkelijk om van alles te eisen van Saudi's, "maar we zullen wel moeten blijven samenwerken in het belang van onze veiligheid", aldus Ten Broeke.

De Tweede Kamer debatteert woensdagochtend met minister Bert Koenders over onder andere de aanslagen in Parijs en de strijd tegen IS.