Het kabinet put moed uit de reacties van Senatoren op het dreigende einde van het Belastingplan en de 5 miljard euro lastenverlichting die zonder het Belastingplan niet doorgaat.

Senatoren van partijen die in de Tweede Kamer tegen het plan gaan stemmen, boden in een debat in de Eerste Kamer dinsdagavond laat kleine openingen.

Zo zeiden de Senatoren van de SGP en van 50Plus dat het 5 voor 12 is voor het Belastingplan. Dus "tijd zat", voegde SGP-Senator Peter Schalk daar aan toe. Hij is bereid mee te blijven denken over een oplossing.

50Plus riep minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën op andere dan de gebruikelijke coalities te onderzoeken. De eenmansfractie OSF hield een definitief oordeel ook nog open.

D66

Zelfs D66, in de Tweede Kamer tegen, liet nog een gaatje. Senator Alexander Rinnooy Kan sprak de hoop uit op een constructief vervolg en D66-fractievoorzitter Thom de Graaf twitterde dat het Belastingplan in de lucht blijft hangen en dat het debat in de Senaat nog gevoerd moet worden.

Wiebes zei rond middernacht ook te hopen op constructief vervolg, Dijsselbloem zei dat de geluiden uit de Senaat hem "ietsiepietsie" optimistischer hebben gestemd.

Steun

De Tweede Kamer stemt woensdag over het Belastingplan. VVD en PvdA stemmen uiteraard voor, net als oppositiepartij CDA. De andere oppositiepartijen stemmen zeer waarschijnlijk tegen.

Wiebes heeft half december de steun van meer oppositiepartijen nodig, want met het CDA erbij heeft hij nog altijd niet meer dan 33 van de 75 zetels. Voor een meerderheid zijn er nog vijf extra nodig.

Als het Belastingplan sneuvelt in de Eerste Kamer gaat de lastenverlichting van 5 miljard euro niet door. De werkende Nederlander loopt dan volgens Wiebes volgend jaar honderden euro's mis, variërend van 650 tot ruim 1.500 euro voor een tweeverdienersgezin.

Ook AOW'ers en sociale minima lopen geld mis, al zijn de bedragen lager.