Verwarde mensen kunnen worden verplicht om zich te laten behandelen. Mensen die zich willen opmaken voor de jihad, zouden ook als verward moeten worden aangemerkt, zodat ze verplicht kunnen worden om te deradicaliseren.

Dat zei Ronald van Raak van de SP dinsdagavond tijdens de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken.

Ook die stond voor een deel in het teken van het door terreurorganisatie IS opgeëiste bloedbad in Parijs. Meerdere partijen hebben vragen over de taken en capaciteit van de inlichtingendienst AIVD en de uitwisseling van informatie tussen inlichtingen- en veiligheidsdiensten in Europa.

Ze willen daar woensdag antwoord op van de verantwoordelijke minister, Ronald Plasterk.

Tijdens het debat was er ook aandacht van tal van andere zaken. Zo sloegen PvdA en CDA de handen ineen om te voorkomen dat de contacten met de overheid straks alleen nog maar digitaal kunnen worden onderhouden.

Blauwe envelop

Vooral het afschaffen van de blauwe envelop van de Belastingdienst is het CDA in het verkeerde keelgat geschoten. Genoemde partijen vinden dat er altijd 'fysieke toegang' moet zijn voor de burgers.

PvdA en GroenLinks willen weer samen op de bres voor het openstellen voor iedereen van Parlis, het parlementaire digitale opslag- en informatiesysteem.

Aandacht

De PvdA greep de begrotingsbehandeling aan om aandacht te vragen voor het werk van raadsleden. Er is steeds minder animo voor lokaal politiek werk. Lokale politici zouden een beetje meer moeten worden behandeld als mantelzorgers en meer mogelijkheden moeten krijgen om hun gewone werk en de politiek te combineren.