Oppositie- en coalitiepartijen komen ook in het vijfde debat over het Belastingplan voor volgend jaar niet nader tot elkaar. 

VVD en PvdA verwijten D66 dat de partij uiteindelijk medeverantwoordelijk is voor het uitblijven van extra banen als het Belastingplan zonder zijn steun sneuvelt. Van Weyenberg bespeurde op zijn beurt ''paniek in de coalitiebankjes''. 

De D66-Kamerlid Steven van Weyenberg zei dat de mislukking van de onderhandelingen niet te wijten is aan de oppositie maar aan een ''totaal verdeelde coalitie''. Ook Carola Schouten van de ChristenUnie, die vrijdag afhaakte, zei: ''Het Belastingplan sneuvelt niet door een verdeelde oppositie, maar door een onwillige coalitie.'' Rik Grashoff (GroenLinks) verweet het kabinet en de coalitie ''een volstrekt gebrek aan regie''.

Ed Groot zei namens de PvdA dat zijn partij bereid was om flinke aanpassingen in het pakket door te voeren. Er zou met name een "substantiële stap" naar vergroening zijn gezet, een wens van D66.

Woensdag wordt er in de Tweede Kamer over het Belastingplan 2016 gestemd.

Wegstemmen

Als VVD en PvdA geen steun krijgen van partijen die in de Eerste Kamer goed zijn voor ten minste zeventien zetels, dan wordt naar alle waarschijnlijkheid het hele Belastingplan in de Senaat weggestemd. De coalitiepartijen hebben daar samen 21 van de 75 zetels. 

Eric Wiebes moest als staatssecretaris van Financiën steeds op zoek naar die meerderheid. Daarbij moest hij rekening houden met de wens van de één zonder de ander van tafel te jagen. "Opgeven is geen optie", zei Wiebes over dat proces. 

Het kabinet wil in de plannen 5 miljard euro aan lastenverlichting doorvoeren voor particulieren en bedrijven. Dat moet gepaard gaan met 35.000 extra banen. De partijen schuiven elkaar de zwartepiet toe nu die lastenverlichting op losse schroeven komt te staan.

Steun

De Tweede Kamer sprak de afgelopen weken vier maal in lange debatten over het Belastingplan. De coalitie wist zich toen niet genoeg gesteund door oppositiepartijen om ook een meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen. 

Overleg, ook buiten de Kamerdebatten om, leverde niets op. Dinsdagochtend liet D66-leider Alexander Pechtold nog weten de belastingplannen niet te steunen. Het laatste voorstel levert te weinig banen op en is niet groen genoeg, aldus Pechtold.

Vrijdag zei premier Markt Rutte niet meer te onderhandelen met de oppositie. De wensen lagen te ver uiteen.

Werkende Nederlanders dreigen volgend jaar honderden euro's mis te lopen als het Belastingplan sneuvelt. Dat blijkt uit berekeningen van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën dinsdag.

Zo loopt een gezin waar één ouder een inkomen verdient in 2016 rond de 700 euro mis. Voor een tweeverdienersgezin is dat ongeveer het dubbele, zei Wiebes dinsdag. Alleenstaande ouders met een baan dreigen tussen de 900 en 1400 euro te missen.

Zoeken

Wiebes zei dat hij tot het allerlaatste moment zal blijven zoeken naar een meerderheid voor zijn plan.

''Ik blijf zoeken tot het allerlaatste moment. Opgeven is geen optie'', zei Wiebes. Maar hij gaf tegelijk toe dat hij de meerderheid ondanks veel praten en liters koffie drinken nog niet ziet. Er was een meerderheid mogelijk met de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP, maar het voorstel van die partijen kostte volgens het kabinet te veel banen.

Wiebes wees erop dat er de afgelopen jaren wel coalities te smeden waren voor bezuinigingen en lastenverzwaringen. Nu de lasten voor de burgers verlaagd kunnen worden, lukt het niet. ''Het is wonderlijk dat je in dit land moet strijden voor lastenverlichting.''

Steun

Aan het einde van het vijfde debat lonkte ineens onverwachte steun. 50PLUS-leider Henk Krol zocht buiten de vergaderzaal contact met Wiebes en twitterde daarna over een combinatie van VVD, PvdA, Partij voor de Dieren, 50PLUS en de Onafhankelijke Senaatsfractie OSF. Die vijf partijen zouden in de Senaat een nipte meerderheid hebben van 38 zetels.

PvdD-leider Marianne Thieme liet even later weten dat haar vanuit de coalitie is gevraagd of er met haar ''te praten is''. Zij is daartoe bereid, een ''inhoudelijk pasklaar plan'' zou er echter nog niet liggen.