In ieder geval de oppositiepartijen CDA en SP zijn fel over de resultaten van de sectorplannen van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

"Deze honderden miljoenen hadden nooit op deze manier uitgegeven moeten worden", aldus CDA-Kamerlid Pieter Heerma.

Paul Ulenbelt (SP): "Dit is bedroevend. Wat een verspilling. Het levert geen baan op". En D66-Kamerlid Steven van Weyenberg: "Je moet concluderen dat het plan mislukt is".

Asscher schreef dinsdag aan de Kamer dat er naar verwachting 150 miljoen euro overblijft uit de sectorplannen. Hiervoor was vanuit het ministerie 600 miljoen beschikbaar.

Met dit geld konden sectoren plannen indienen om te overleven tijdens de recessie. Banen zouden kunnen worden behouden of medewerkers worden omgeschoold.

Volgens de minister zijn er tot nu toe bij de eerste twee tranches 146.000 'deelnemers' aan de sectorplannen. "Dit aantal moet de komende tijd nog aanzienlijk toenemen", aldus Asscher. Het beoogde aantal is immers een stuk hoger: 395.000. 

De minister erkent in zijn brief dat in sommige sectoren de uitvoering moeilijk tot stand komt. Hierdoor worden ambities bijgesteld en blijft er dus ook geld over.

Verkwist

Heerma: "Honderden miljoenen euro's zijn verkwist aan plannen die geen banen hebben geleverd. De sectorplannen van Asscher zitten diep in het rood. De uitvoering loopt niet en niemand gelooft er meer in."

Ook VVD-Kamerlid Anne Mulder toont zich kritisch. "Als je het rapport leest zie je dat heel veel maatregelen vertraging oplopen. De scholing van ouderen zelfs 100 procent. Helaas."

Van Weyenberg: "We hebben al een half jaar geleden opgeroepen om hiermee te stoppen, maar het kabinet ging halsstarrig door op de ingeslagen weg. Er is nu kostbare tijd verloren gegaan om bijvoorbeeld het geld te gebruiken om ouderen aan een baan te helpen."

Instroom

Het meeste geld ging tot nu toe op aan scholing en bevordering van de instroom, bijvoorbeeld via leerwerkplekken.

Asscher wil het geld dat overblijft besteden aan extra maatregelen om mensen van werk naar werk of van werkloosheid naar werk te helpen.