D66 is tegen het Belastingplan van het kabinet, dat een lastenverlichting van vijf miljard euro voor burgers en bedrijven belooft.

Dat bevestigt een woordvoerder van de partij naar aanleiding van een interview met partijleider Alexander Pechtold in het AD. "Dit is Sinterklaas spelen voor de verkeerde doelen", zegt hij.

Het Belastingplan moet 35.000 banen opleveren, maar volgens Pechtold gaat het niet genoeg banen scheppen en is het plan bovendien niet "groen" genoeg. "Wat er ligt is een fantasieloos, krampachtig pakket. Voor alle duidelijkheid: dat geld, die 5 miljard, is niet over, dat wordt geleend."

De voorman ziet liever dat een gedeelte wordt gestopt in vergroening en in het aanpakken van de werkloosheid. "Maar nu is het anders", aldus de voorman. 

CDA

De Kamer sprak de afgelopen weken in vier sessies vele uren over het Belastingplan. Afgelopen donderdag lag er een aangepast plan waar D66 zich in kon vinden, geeft Pechtold in de krant toe.

"Er werd vergroend, er gingen honderden miljoenen euro's extra naar de kinderopvangtoeslag en de arbeidskorting om werken lonender te maken. Maar vervolgens bleek dat moeilijk te liggen bij het CDA en kwam het kabinet op vrijdag met dat niksige tegenbod", aldus de D66'er.

Dinsdag buigen de fracties zich er opnieuw over. Meerdere oppositiepartijen zijn nodig om het plan half december door de Eerste Kamer te kunnen loodsen, waar de coalitie van VVD en PvdA een minderheid van 21 van de 75 zetels heeft. Zonder de steun van D66 gaat dat echter niet lukken.

Somber

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) lijkt na het nee van D66 somber over de toekomst van zijn Belastingplan.

''Het lijkt onmogelijk om meerderheden te vinden die zich van tevoren aftekenen'', zei Wiebes dinsdag in reactie.

Volgens Wiebes is het ingewikkeld om meerdere oppositiepartijen tevreden te stemmen. ''Ik hoef maar één vin te verroeren om iemand tegemoet te komen en dan verlies ik iemand anders.''

Video: Toelichting Wiebes