Er komt een ombudsman voor de hele publieke omroep. Die gaat klachten van kijkers en mogelijke benadeelden behandelen en fouten in radio- en tv-programma's beoordelen.

Ook moet hij of zij een rectificatie kunnen afdwingen, die eventueel in het programma zelf wordt getoond.

Een voorstel daartoe maandag van de VVD werd omarmd door de Tweede Kamer, maar ook door staatssecretaris Sander Dekker (Media). Hij gaat er afspraken over maken met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Die liet in een reactie al weten het een goed plan te vinden en gaat het uitwerken met de omroepen.

Volgens VVD-Kamerlid Ton Elias zijn er signalen dat omroepen nogal eens in de fout gaan. Zo houden ze zich volgens hem niet altijd aan de internationale journalistieke werkwijze, zoals die in 1954 is vastgelegd in de Code van Bordeaux.

Wederhoor

Programma's weigeren soms wederhoor. Ook noemde hij als voorbeeld waar het niet goed ging, het applaus voor koningin Beatrix tijdens de dodenherdenking van 2009. Dat werd in de studio verlengd.

De NOS heeft al een ombudsman, maar die gaat alleen over NOS-programma's. Elias vindt dat de Raad voor de Journalistiek, die klachten in medialand beoordeelt, niet veel kan. De NPO-ombudsman moet een gezaghebbende, ervaren, neutrale en onafhankelijke persoon zijn, vindt Elias. Hij wil dat dit vanaf 1 september volgend jaar geregeld is.

Taallessen

De staatssecretaris gaat met de NPO ook de wens van de SP bespreken om taallessen te gaan uitzenden op een landelijke publieke zender. Dat kan volgens de SP zeker 1,5 miljoen laaggeletterden en (erkende) vluchtelingen op een laagdrempelige manier helpen bij het leren lezen en schrijven.

Verder gaat Dekker kijken hoe de Kijkwijzer op meerdere mediaplatforms kan worden ingezet. Deze Kijkwijzer geeft met icoontjes aan of de inhoud van een programma of film geschikt is of schadelijk kan zijn voor kinderen. Volgens het CDA werkt dit systeem goed en hebben veel ouders hier behoefte aan, ook op bijvoorbeeld internet.