Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) en regeringspartijen VVD en PvdA zijn maandag toch weer in gesprek met D66 in een poging de sociaal-liberalen achter de belastingplannen voor volgend jaar te krijgen. 

Het kabinet kondigde vrijdag nog aan het gewijzigde Belastingplan zonder steun van de oppositie aan de Tweede Kamer voor te leggen.

Wiebes en de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) spraken met D66-leider Alexander Pechtold over de mogelijke steun van de oppositiepartij.

Het kabinet heeft de steun van meerdere oppositiepartijen nodig om het Belastingplan, inclusief de lastenverlichting van 5 miljard euro voor burgers en bedrijven, door de Senaat te krijgen. VVD en PvdA hebben daar samen een minderheid van 21 van de 75 zetels. 

Niets opgeleverd

Vooralsnog heeft het gesprek niets opgeleverd, zei Pechtold na afloop. Het Belastingplan levert volgens Pechtold te weinig extra banen op, zorgt voor te weinig vergroening van het belastingstelsel en qua vereenvoudiging ''stelt het eigenlijk niets voor''.

Als het Belastingplan half december niet wordt aangenomen in de Senaat gaat de 5 miljard euro terug in de aflossing van de staatsschuld. ''Dat is ook zinvol'', aldus Pechtold. Hij is wel nog steeds bereid verder te praten. 

Gestaakt

Vrijdag brak Wiebes de onderhandelingen met de SGP af, die samen met de SP en ChristenUnie van mening is dat het belastingplan de kloof tussen eenverdieners en tweeverdieners te veel vergroot. Premier Mark Rutte kondige daarna aan de onderhandelingen met de oppositiepartijen te staken.

Het Belastingplan zal op bepaalde punten worden gewijzigd om de oppositie tegemoet te komen en vervolgens zonder steun vooraf aan de Kamer worden voorgelegd.

Niet instemmen

SGP en ChristenUnie maakten vrijdag direct bekend niet in stemmen met de gewijzigde plannen. Het kabinet hoeft ook niet op de steun van de SP en PVV te rekenen. Het CDA zal naar verwachting wel instemmen. GroenLinks is niet tevreden, maar nog wel bereid verder te praten.

Het debat in de Tweede Kamer over het Belastingplan was vorige week al afgerond, maar zal waarschijnlijk dinsdag of woensdag worden heropend. De voor dinsdagmiddag geplande stemmingen zullen dan opnieuw worden uitgesteld. Dat gebeurde vorige week ook al twee keer.