Het kabinet kan definitief niet meer rekenen op de steun van de SGP voor het Belastingplan van volgend jaar.

Dat melden bronnen tegenover NU.nl.

Tot op het laatste moment leek de christelijke oppositiepartij te willen praten met het kabinet over de nieuwe belastingplannen van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën), maar tijdens de debatten deze week kwam er geen definitieve samenwerking tot stand.

De steun van de SGP was nodig om de belastingplannen door de Eerste Kamer te loodsen waar de coalitie met 21 van de 75 zetels geen meerderheid heeft.

Meerderheid

Het CDA en de ChristenUnie zouden met hun steun de plannen van een meerderheid moeten voorzien. Nu de SGP afhaakt, is de steun er via de 'christelijke route' niet meer.

Een andere optie is om het Belastingplan via D66 en het CDA door de senaat te krijgen. Bronnen melden dat er vrijdag niet onderhandeld is met deze partijen. Er is enkel een inventarisatie gemaakt van de wensen. Zo wil D66 dat het plan meer banen oplevert en ziet het CDA weliswaar een goed plan, maar vindt dat het nog beter kan.

Onderhandelingen

De bedoeling was dat er donderdagavond gestemd zou worden over het Belastingplan, met daarin een lastenverlichting van 5 miljard euro en 35.000 extra banen. 

Wiebes wist echter niet genoeg oppositiepartijen achter zijn voorstellen te krijgen om het plan in de Senaat van een meerderheid te voorzien.

De SGP eiste dat de kloof tussen gezinnen met één kostwinner en tweeverdienersgezinnen verkleind zou worden. Het voorstel zou volgens Wiebes ten koste gaan van het aantal extra banen dat het Belastingplan zou opleveren.

Dat is onacceptabel voor de coalitie. Die verkocht het plan als een forse belastingverlaging voor werkenden, dat bovendien banen zou creëren.

Minister-president Mark Rutte zal 16.30 uur de stand van zaken nader toelichten.

De Kamer stemt dinsdag opnieuw over het Belastingplan. Wiebes kan in de tussentijd op zoek naar een akkoord met D66 en CDA, of besluiten het op een stemming in de Eerste Kamer aan te laten komen.