Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) krijgt meer tijd van de Tweede Kamer om te zoeken naar steun voor het Belastingplan voor volgend jaar. 

De Kamer besloot donderdagavond de stemmingen over het plan, met een lastenverlichting van 5 miljard euro, uit te stellen tot dinsdag.

Het is Wiebes niet gelukt om voor de stemming groen licht te krijgen voor zijn plannen. Donderdag is er in verschillende samenstellingen de hele dag koortsachtig overleg geweest tussen kabinet, coalitie en oppositiepartijen.

Het kabinet heeft de steun van meerdere oppositiepartijen nodig om het plan door de Eerste Kamer te krijgen, waar VVD en PvdA samen maar 21 van de 75 zetels hebben.

Moeizaam

De onderhandelingen liepen donderdag uiterst moeizaam. Groen licht van de drie christelijke partijen, die samen goed zijn voor 17 zetels, helpt het kabinet aan de benodigde meerderheid. Maar de SGP en ChristenUnie hebben hun hakken in het zand gezet: zij willen dat de kloof tussen gezinnen met een kostwinner en tweeverdienersgezinnen verkleind wordt.

Het plan zou echter ten koste gaan van het aantal extra banen dat het Belastingplan zou opleveren. Dat is onacceptabel voor de coalitie. Die verkocht het plan als een forse belastingverlaging voor werkenden, dat bovendien banen zou creëren.

Ergernis 

Een andere route die het kabinet kan nemen om tot een meerderheid in de Senaat te komen, is via D66 en CDA. Maar D66 wil verdere vergroening van het belastingstelsel en vindt dat het plan meer banen moet opleveren dan de door het kabinet voorspelde 35.000. 

Volgens bronnen in de oppositie verlopen de gesprekken moeizaam. Het kabinet lijkt niet te weten welke route het moet nemen, zegt een woordvoerder van de oppositie. Ook is er weinig begrip voor het feit dat het kabinet "in de blessuretijd van de verlenging" tot een akkoord probeert te komen.

Als het kabinet de oppositie niet achter het Belastingplan krijgt, blijft het tot de stemmingen in de Eerste Kamer op 15 december onzeker of de lastenverlichting volgend jaar doorgaat.