Nederland is voorlopig niet van plan extra geld te stoppen in het Afrika-fonds met EU-geld om de oorzaken van migratie aan te pakken. ''Wij staan volgens mij al bovenaan. Het is nu tijd dat andere landen ook geld toezeggen.'' 

Dat zei premier Mark Rutte woensdag in de Maltese hoofdstad Valletta, waar ruim zestig leiders van Europese en Afrikaanse landen woensdag en donderdag bijeen zijn om over de vluchtelingenproblematiek te praten.

Tot nu toe zit 1,8 miljard euro in het fonds uit de Europese begroting. Dat bedrag moet worden aangevuld met geld van individuele Europese lidstaten. Nederland heeft 15 miljoen euro toegezegd en Rutte wilde dus niet speculeren over extra geld. ''Eerst maar eens kijken waar de teller op uitkomt'', zei hij.

Tot nu toe hebben weinig Europese landen geld toegezegd, maar de verwachting is dat dat tijdens de top in Valletta wel gaat gebeuren.

De Maltese premier Joseph Muscat ontving alle leiders in zijn werkkantoor, een kasteel in het centrum van de hoofdstad (Auberge de Castille). Rutte wees op het gebouw en grapte: ''Dit is wel tien keer groter dan dat Torentje van mij.''

Extra impuls

De migratietop, die net iets na 18.00 uur begon, werd georganiseerd na de schrijnende beelden van verdronken vluchtelingen die vanaf Noord-Afrika op volgepakte en vaak gammele bootjes de oversteek naar Europa maakten.

Rutte noemde de top een ''extra impuls'' bovenop alles wat Europa al doet om ervoor te zorgen dat Afrika zijn problemen kan aanpakken. Zo is Europa bereid extra hulp te bieden en de uitwisseling van studenten makkelijker te maken als de Afrikaanse landen migranten die geen recht hebben op asiel terugnemen. Met name op dit punt is er nog onenigheid.

Volgens Rutte past dit in de Nederlandse aanpak van ''en, en, en''. Hij doelde er daarmee op dat Europa vluchtelingen moet opvangen, maar dat er buiten Europa wordt gezorgd dat de stroom wordt ingedamd. ''We moeten met elkaar in Europa, in de regio, in Nederland, het migrantenvraagstuk onder controle krijgen.''

Druk

De voorzitter van de top EU-president Donald Tusk riep de leiders aan het begin van de vergadering op om ''onze principes om te zetten in actie''. Afrika en Europa staan onder druk. ''Het aantal mensen op de vlucht is nooit zo groot geweest'', zei hij.

Deze eerste dag loopt tegen 22.00 uur af. Donderdagochtend gaan de leiders dan weer opnieuw om de tafel. De afsluitende persconferentie staat gepland om 13.30 uur.