Nederland en Japan gaan op een aantal terreinen beter en intensiever samenwerken. Dat is premier Mark Rutte tijdens zijn bezoek aan Japan overeengekomen met premier Shinzo Abe.

In het zogenoemde strategisch partnerschap worden meerdere thema's behandeld die volgens beide leiders het onderwerp moeten zijn van betere samenwerking. 

Zo sprak Rutte zijn steun uit voor de recente Japanse wetswijziging die het leger bevoegdheid geeft zich voortaan in internationale conflicten te mengen. Sinds de Tweede Wereldoorlog mocht het Japanse leger alleen in actie komen in geval van zelfverdediging. In september werd die wet onder protest gewijzigd.

Volgens Rutte kan Japan op deze manier beter proactief bijdragen aan de vrede en deelnemen aan internationale vredesmissies. Nederland en Japan zouden hierbij meer moeten samenwerken, stelt het document. 

Oost-Chinese Zee

Beide premiers benadrukken daanraast het belang van een "vreedzame oplossing" voor het conflict in de Oost-Chinese Zee, waar China en Japan beiden het bezit claimen van de Senkaku-eilanden. Abe en Rutte "delen de zorgen die eenzijdige acties, zoals machtsvertoon, en oplopende spanningen met zich meebrengen in het gebied".

Rutte complimenteerde Japan daarnaast met de vooruitgang die het land sinds de Tweede Wereldoorlog heeft geboekt op het gebied van mensenrechten. 

Daarnaast bespraken beide leiders een aantal globale onderwerpen, zoals de oorlog in Syrië, de situatie in Oekraïne en de nucleaire dreiging in Noord-Korea.

Vergrijzing

De samenwerking tussen beide landen richt zich ook op internetbeveiliging, land- en tuinbouw, de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio in 2020 en op gezondheids- en pensioenproblemen bij een vergrijzende bevolking. 

Nederlandse bedrijven die met Rutte meereisden hebben al een aantal overeenkomsten gesloten met Japanse bedrijven.

Vooral op het gebied van vergrijzing kan Nederland iets van Japan leren, en kunnen Nederlandse bedrijven mogelijk geld verdienen. Japan is het land met de meeste honderdjarigen. Nederlandse ondernemers hopen ook te profiteren van de bouwhausse die de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio teweeg zullen brengen.

Premier Rutte brengt een tweedaagsbezoek aan Japan. Ook minister Henk Kamp (Economische Zaken) en ruim 120 bedrijven en kennisinstellingen reizen mee.