De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) trekt zich de kritiek aan dat er te weinig transparantie is over de lobby van de banken naar de overheid toe.

Dat stelde Eelco Dubbeling, directeur van de NVB, maandag bij het radio 1-programma Haagse Lobby.

Afgelopen week kwamen de banken en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) onder vuur te liggen omdat er te nauw zou zijn samengewerkt over voor de banken financieel gunstige wetgeving: de toelaatbaarheid van zogenaamde coco-obligaties.

Dit zijn leningen die hun waarde verliezen zodra het eigen vermogen van een bank onder een bepaald minimum komt. Banken kunnen zo hun buffers aanpassen om schokken in financiële markten op te vangen.

Overtrokken beeld

Volgens Dubbeling was er rond de coco-wetgeving echter geen sprake van moedwillige geheimzinnigheid en "is het beeld overtrokken" dat de bankenlobby de pen van de minister vasthoudt. “Dat doet afbreuk aan de waarheid”, stelt de NVB-directeur. "We hebben in alle oprechtheid onze mening over de wetgeving gegeven. En de rolverdeling is nog steeds dat de minister uiteindelijk beslist."

Wel vindt Dubbeling dat de bankenlobby lessen kan trekken uit deze affaire."We moeten er alles aan doen transparant te zijn. Als bankiers moeten we daarom leren om niet achteraf over een besluit te communiceren, maar al tijdens de besluitvorming de dialoog aan te gaan met alle betrokkenen. Daar zijn we nu ook al mee bezig."

De bankenlobby is groot voorstander van het plan van PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester om beter te registreren welke lobby’s bij de totstandkoming van wetgeving betrokken zijn.