Staatssecretaris Sharon Dijksma (Luchtvaart) heeft maandag haar zorgen over de Nederlandse prijsvechter Transavia gedeeld met de top van Air France-KLM.

Dijksma kaartte de kwestie aan na mediaberichten dat de Franse tak van Transavia, eigendom van Air France, zeggenschap wil krijgen over de Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Dijksma sprak in Parijs met Air France-KLM topman Alexandre de Juniac, waarbij kopstuk Frederic Cagey van Air France en president-directeur Pieter Elbers van KLM aanwezig waren.

De staatssecretaris uitte haar zorgen over een eventuele wijziging van de zeggenschap over Transavia NL. Ook benadrukte ze de verwevenheid van het bedrijf met KLM en met Schiphol als mainport, aldus haar woordvoerder.

Toezeggingen

Dijksma en de topmannen spraken verder over het versterken van de positie van Air France-KLM op de langere termijn. Daarbij is overlegd over de bezuinigingen bij Air France en over het herbevestigen van toezeggingen die eerder aan Nederland zijn gedaan.

IIn maart bijvoorbeeld gaf De Juniac nog garanties over de zelfstandigheid van KLM binnen de holding Air France-KLM en het behoud van Nederlandse banen.

Kosten besparen

Staatssecretaris Dijksma benadrukte dat het "nodig is om kosten te besparen", Ze maakte ook duidelijk wat de Nederlandse belangen zijn van de mainportfunctie van Schiphol en de positie van KLM.

Dijksma bestempelde haar eerste gesprek met de topman van Air France-KLM als "goed en open". Ze greep de gelegenheid aan voor een kennismaking omdat ze toch in Parijs was om de VN-klimaattop voor te bereiden. Die top begint eind deze maand in de Franse hoofdstad.

Herschikking

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM liet maandag weten "een volgende stap" te onderzoeken in de herschikking van de aandelen Transavia Nederland die nu nog in het bezit zijn van KLM. De komende maanden zullen belanghebbenden overleg voeren over eventuele aanpassingen.

De reactie van de luchtvaartcombinatie volgt op eerdere mediaberichten over de Franse tak van Transavia, eigendom van Air France, die zeggenschap wil krijgen over de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Momenteel bezit KLM nog 100 procent van de aandelen in Transavia Nederland.