In de Tweede Kamer zijn vragen gerezen over het reisadvies voor Egypte na de vermeende aanslag op een toestel dat vertrok uit Sharm-el-Sheikh.

Vermoed wordt dat terreurgroep IS het toestel met een bom neerhaalde, 224 inzittenden vonden de dood. Na de ramp werden vluchten naar de Egyptische badplaats in afwachting van een veiligheidsonderzoek voorlopig opgeschort.

Het wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeraden naar Sharm-el-Sheikh te reizen. Ook wordt het afgeraden om op plekken te zijn waar zich veel buitenlanders bevinden.

Alleen reizigers die naar een bestemming reizen met een negatief reisadvies krijgen hun volledige reiskosten vergoed.

Andere bestemmingen

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert reageert maandag tegenover De Telegraaf verbijsterd dat andere vakantiebestemmingen in Egypte blijkbaar wel veilig zijn.

"Het wordt voor mensen zo een financiële afweging of ze het gevaar opzoeken of niet", aldus Van Helvert. "Hoe kan het zijn dat, na zo veel vragen over MH17, het kabinet dit nog steeds niet op orde heeft? Dat is echt te gek voor woorden."

Ook D66 en VVD willen meer duidelijkheid van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) over de kwestie. "Als vakantiegangers een reisadvies lezen moet meteen duidelijk zijn welke plekken zij moeten vermijden", aldus Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma tegen NU.nl. 

"Nu lijkt het advies Egypte zichzelf tegen te spreken. Het is belangrijk dat Koenders hier nadere duiding geeft om misverstanden te voorkomen."

Tegenstrijdigheid

VVD-Kamerlid Han ten Broeke: "Ik vind dat de informatie coherent moet zijn. Het lijkt me verwarrend dat toeristische plekken als veilig worden bestempeld en tegelijk wordt gesteld plekken met veel buitenlanders te mijden. Terwijl iedereen resorts opzoekt met alleen maar buitenlanders", aldus Ten Broeke tegen NU.nl.

De VVD'er vult aan dat het ministerie over inlichtingeninformatie kan beschikken die tot deze afweging heeft geleid. "Ik schrijf geen reisadviezen. Ik beschik namelijk niet over dezelfde bronnen als de regering", aldus Ten Broeke.

De onduidelijkheid werd afgelopen weekeinde alleen maar groter toen touroperator Corendon besloot alsnog alle vluchten naar Egypte te annuleren, omdat het de veiligheid niet meer kon garanderen.

De organisatie zou dit hebben gedaan naar aanleiding van gesprekken met het ministerie. Buitenlandse Zaken wil hier echter geen mededelingen over doen.

Niet verantwoord

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt het desondanks "niet verantwoord" dat Van Helvert deze vragen stelt, zo zegt hij tegen NU.nl, omdat hij niet weet op basis van welke informatie het ministerie tot een afweging komt.

"Punt is dat je er weinig over kunt zeggen zolang je niet weet wat inlichtingendiensten melden en delen. Bovendien zou je dan de hele regio wel als onveilig kunnen bestempelen", aldus Van Bommel.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes is duidelijke informatie voor reizigers "essentieel", maar hij zegt ook "het reisadvies zelf lijkt me duidelijk".