Volgens premier Mark Rutte is het aan de NPO om te bepalen waar het kinderprogramma Sesamstraat te zien zal zijn.

Hij reageerde vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad op de verontwaardiging over de aankondiging van de NPO om de avondeditie van het kinderprogramma te schrappen van de programmering.

De NPO wil het programma van NPO 1 verplaatsen naar het digitale themakanaal Zapp.

"Sesamstraat gaat gewoon door", zei Rutte, die daaraan toevoegde dat hij een groot liefhebber van het programma is. "Ik kijk er niet meer elke dag naar, maar blijf voor de rest van mijn leven fan", aldus de minister-president.

Dat Sesamstraat voor veel gezinnen een ijkpunt op de dag is, hoeft met de nieuwe programmering niet te veranderen. "Je kunt dan altijd nog de iPad aanzetten", zei Rutte.

Tweede Kamer

De plannen deden behoorlijk wat stof doen opwaaien in de Tweede Kamer. De SP wil dat het besluit wordt teruggedraaid, en D66 vindt dat de publieke omroep zich blindstaart op kijkcijfers.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) liet eerder in een reactie weten ook dat de programmering een zaak van de omroep zelf is. "Het moment van uitzenden en de plek waar het te zien is, is niet iets waar de politiek over gaat. Dat is aan Hilversum", zei hij.

Dat vinden regeringspartijen VVD en PvdA ook. "Het belangrijkste is dat het programma voor iedereen te zien blijft en ook op elk gewenst moment. Veel mensen hebben het nieuwe kanaal in het basispakket maar als dat niet zo is, dan kun je het zien via een app", zei VVD'er Ton Elias eerder op de dag.