Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet en de KNVB bij de FIFA het geld moeten terugeisen dat Nederland uitgaf aan de kandidatuur voor het WK voetbal in 2018. 

Aanleiding daarvoor zijn uitlatingen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Die gaf vorige week toe dat in 2010 vóór de stemming in het hoofdbestuur van de FIFA al was afgesproken dat Rusland het WK van 2018 zou krijgen.

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken trekt daarover aan de bel bij minister Edith Schippers (Sport). Volgens hem is duidelijk dat de stemming voor een deel doorgestoken kaart was. Als uit onderzoek blijkt dat dat inderdaad zo is, dan vindt ook de VVD dat er een schadevergoeding moet komen.

Nederland was in 2010 samen met België kandidaat voor het WK 2018 en kabinet en KNVB staken fors geld in de campagne en het zogeheten bid. De Engelsen waren ook kandidaat en eisen hun campagnegeld nu terug van de FIFA.

Minister Schippers wacht de resultaten af van onderzoeken door de Zwitserse autoriteiten en de FBI naar de toewijzing van de grote voetbaltoernooien. "Als er onderzoek loopt, is het niet mijn gewoonte om voordat ik daar de resultaten van heb alvast mijn mening te formuleren", aldus Schippers vrijdag.

Video: Schippers reageert op eis meerderheid Kamer

Schippers: Nog geen reactie op teruggave geld WK-bid
Schippers: Nog geen reactie op teruggave geld WK-bid