Staatssecretaris Sander Dekker (Media) moet met de NPO in gesprek om het besluit om kinderprogramma Sesamstraat van de reguliere zender te halen terug te draaien.

Dat wil SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Ook D66 zet vraagtekens bij de stap van de NPO. De VVD heeft een diametraal andere mening. 

Het programma met Tommie, Pino, Bert, Ernie, Ieniemienie en meneer Aart wordt al bijna veertig jaar vlak voor bedtijd voor de allerjongsten uitgezonden.

De NPO wil het programma nu van NPO 1 verhuizen naar themakanaal Zapp Xtra.

"Een onbegrijpelijk besluit van de managers uit Hilversum die zich blindstaren op kijkcijfers", stelt SP'er Van Dijk. "Dekker moet een stevig gesprek aangaan met de NPO om dit besluit terug te draaien. Het is aan Dekker om deze fout te herstellen."

Ouderwets

De VVD is het hier totaal niet mee eens. "Ouderwetse partijen als D66 en de SP snappen niet dat je op ieder moment van de dag met je kinderen naar Sesamstraat kunt kijken. Gratis en wel", aldus VVD-Kamerlid Ton Elias, die daarmee wijst op de mogelijkheden om het kinderprogramma gratis op internet te bekijken.

"Deze partijen fixeren zich op dat kastje. Dat is ouderwets, maar daar gaan ze ook wel een keer achter komen. Bovendien, wanneer bemoeien politieke partijen zich met programma's? De omroep bepaalt zelf wat ze uitzendt." 

Bekijk de reacties van Plasterk en Dijsselbloem:

Kamer van slag over verbanning Sesamstraat
Kamer van slag over verbanning Sesamstraat

Commerciële wind

Net als de SP heeft ook D66 vragen over de kwestie. "Er waait een commerciële wind in Hilversum", aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

"Ik ben heel benieuwd naar de reactie van de staatssecretaris. Die wilde geen puur amusement meer, maar intussen verdwijnen allerlei culturele en educatieve programma's."

Volgens Verhoeven wordt er bij de NPO te veel gekeken naar kijkcijfers. "Na soul & jazz op de radio gooit de NPO nu weer een geliefd onderdeel van het hoofdpodium. Dit gaat ten koste van een onderscheidende publieke omroep met meerwaarde."

Niet politiek

Staatssecretaris Dekker laat weten dat de programmering toch echt een zaak van de omroep zelf is. "Het moment van uitzenden en de plek waar het te zien is, is niet iets waar de politiek over gaat. Dat is aan Hilversum", zegt hij.

"Ik heb overigens niet de indruk dat Sesamstraat verdwijnt. Het blijft voor iedereen beschikbaar via de traditionele tv, maar ook via internet."

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis laat weten dat hij wil dat kinderprogramma's "makkelijk vindbaar en te bekijken zijn", maar stelt ook dat de NPO onafhankelijk is en dus zelf bepaalt hoe de programmering er uitziet.

Meneer Aart

Aart Staartjes, die al decennia Meneer Aart speelt, liet donderdag al weten dat het programma "de nek wordt omgedraaid".

"Als Sesamstraat verhuist naar een themakanaal is de kern van het programma natuurlijk weg", zei hij, omdat volgens hem de kijkdichtheid daar "nul" is.

Ook de stemacteurs van Sesamstraat zijn heel ongelukkig met het besluit van de NPO. Bert Plagman, die al 38 jaar de stem van Tommie inspreekt, zegt tegen de NOS dat het programma "dit niet overleeft". "Als we op het digitale themakanaal terecht komen, wordt er weer verder gesnoeid in het budget."

Plagman noemt Sesamstraat "het laatste programma voor kleuters dat tegenwicht biedt aan al het geweld van Nickelodeon".

Nek omdraaien

Ook Paul Haenen, die al decennia lang de stem van Bert verzorgt, is woedend. "Het is schandalig om een hoogstaand kinderprogramma de nek om te draaien, want daar komt het op neer", zegt bij de NOS. Hij is bang dat de digitale zender in de nabije toekomst wordt opgeheven. "Het is het begin van het einde van de publieke omroep."

Hoogleraar communicatiewetenschapper Hans Beentjes van de Universiteit van Amsterdam deelt deze mening. "Het kijkgedrag van mensen is te veel gestuurd door routines", stelt hij bij de NOS. "Mensen doen waarschijnlijk niet de moeite om helemaal naar het themakanaal te zappen." Beentjes vindt dat de NPO "een stukje cultureel erfgoed verkwanselt".