Het Nederlandse kabinet moet geld terugvorderen van Volkswagen. Uit een rondgang van NU.nl blijkt dat een Kamermeerderheid het eens is met het voorstel van GroenLinks. 

Volkswagen verkocht auto's met een belastingkorting die is gebaseerd op de CO2-uitstoot.

"Er zijn nu drie verliezers: de automobilist zonder die schone zuinige auto, de overheid die belastinggeld weggooide, en het milieu", zegt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

"Volkswagen heeft de boel misleid bij de verkoop van zijn auto's. Dat geld moet terug naar de belastingbetaler", zegt Duco Hoogland van PvdA.

Coalitiegenoot VVD wil nog niet zo ver gaan om geld terug te vragen aan de Duitse autobouwer. Eerst moeten alle feiten op een rij worden gezet, vindt Kamerlid Barbara Visser. 

Oppositie

Naast GroenLinks willen oppositiepartijen SP, CDA en D66 eveneens dat staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes geld terugvraagt van het autoconcern.

Volkswagen heeft in Nederland auto's met een belastingvoordeel verkocht. Dat voordeel wordt door de Belastingdienst gegeven op basis van de CO2-uitstoot.

Woensdag werd bekend dat er bij Volkswagen ook is geknoeid met de metingen van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Het gaat om 800.000 auto's van Volkswagen, maar ook van Audi, Skoda en Seat die eveneens tot de Volkswagen groep horen.

Eerder werd bekend dat er is gesjoemeld met de metingen van stikstofoxiden (NOx) in elf miljoen auto's wereldwijd.

Geen uitstel

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert vindt dat de Duitse autobouwer op dezelfde manier behandeld moet worden als burgers die een te hoge uitkering of toeslag ontvangen. Wat hem betreft moet de Belastingdienst daarom een naheffing sturen. "En dan krijgt Volkswagen niet zomaar een half jaar extra om het geld terug te betalen", aldus Van Helvert.

Alle partijen zijn het erover eens dat de consument geen blaam treft. Die is immers misleid, stellen de Kamerleden. "De overheid had dit geld ook kunnen gebruiken om op een andere manier de CO2-uitstoot terug te dringen", zegt Stientje van Veldhoven, Kamerlid voor D66.