Banken schrijven de regering geen wetten voor. Belanghebbenden worden wel bijna altijd geraadpleegd en mogen ook suggesties doen bij het maken van een wet. 

Dat stelt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) donderdag.

''We laten ons door niemand de wet voorschrijven'', aldus de bewindsman. Maar als er goede suggesties komen, worden die overgenomen.

De Tweede Kamer vroeg woensdag opheldering van Dijsselbloem over de invloed van banken op wetgeving. De vragen kwamen nadat de krant NRC had gemeld dat ING vorig jaar belangrijke onderdelen van een wet zou hebben geschreven.

Die wet geeft Nederlandse banken een belastingvoordeel van 350 miljoen euro per jaar op een speciaal type obligatie (schuldbewijs bij lening).

Volgens Dijsselbloem waren dergelijke obligaties vroeger ook aftrekbaar. ''Het is een groot misverstand'' dat het om iets nieuws gaat, aldus de bewindsman.

Zeer beperkt

Dijsselbloem zegt dat de invloed van ING op de wet zeer beperkt is geweest. De regering zelf vond de nieuwe regeling nodig: ''Het is een zelfstandig besluit. Daar hebben we geen ING-lobby of bankenlobby voor nodig.''

De minister verdedigt dat de aftrekpost uitsluitend voor banken geldt. Hij wijst op de speciale voorwaarden waaraan banken moeten voldoen, in tegenstelling tot andere beursgenoteerde bedrijven.

Dijsselbloem verwacht dan ook niet dat Brussel de aftrekpost als ongeoorloofde staatssteun beschouwt. Hij benadrukt dat andere EU-lidstaten de regeling ook kennen.