Regeringspartij VVD is behoorlijk kritisch over PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en over standpunten die hij de afgelopen tijd innam als eurogroepvoorzitter.

Dijsselbloem ging woensdag tijdens een bijeenkomst in Bratislava in Slowakije uitgebreid in op ontwikkelingen in de eurozone.

Hij verkondigde daar opvattingen die hij eerder nog niet aan de Tweede Kamer had laten weten, zei VVD-Kamerlid Mark Harbers. Hij uitte ook kritiek op voorstellen die mede door Dijsselbloem als eurogroepvoorzitter zijn gedaan. Een onderdeel daarvan is goed, de ''rest is een beetje onzin'', zei Harbers.

Zo is hij erop tegen dat de eurozone één vertegenwoordiger zou krijgen in het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Nederland en andere eurolanden zouden daardoor juist aan invloed verliezen binnen het IMF.

Huiverig

De VVD is ook huiverig voor een nieuwe door Dijsselbloem bepleitte onafhankelijke begrotingsraad die zou moeten gaan adviseren over begrotingen van eurolanden. Harbers vreest dat die raad juist zal gaan zoeken naar manieren om de Europese begrotingsregels verder flexibel te benutten, in plaats van ze strict op te volgen.

De VVD wil eerst werken aan begrotingsregels die niet meer voor meerderlei uitleg vatbaar zijn.

Streng

Harbers riep Dijsselbloem op streng te zijn als later deze maand de begrotingen van Frankrijk en Italië tegen het licht worden gehouden. Er moet maximale druk komen op die landen om ze niet te laten wegkomen met hun te hoge begrotingstekort, het gebrek aan bezuinigingen en het teveel aan ''wensdenken'', aldus Harbers.