Er moet zo snel mogelijk een oplossing komen voor de slepende burgeroorlog in Jemen om een nieuwe grote vluchtelingenstroom vanuit het Arabische land te voorkomen.

Daar waarschuwen PvdA, VVD, CDA en D66 voor.

"Een oplossing voor het conflict is niet alleen bittere noodzaak voor de mensen in Jemen, maar voorkomt ook dat we onszelf over een paar jaar de vraag stellen waarom we niet eerder hebben ingegrepen om onschuldige slachtoffers en onnodige vluchtelingenstromen te voorkomen", zegt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes.

Han Ten Broeke (VVD): "Jemen is heel ver, maar het is niet uitgesloten dat die vluchtelingen ook Europa bereiken."

Ook Sjoerd Sjoerdsma (D66) waarschuwt voor een nieuwe vluchtelingenstroom, maar vraagt zich wel af of de Jemenieten hun toevlucht zullen zoeken in Europa, dat geografisch niet direct op de vluchtroute ligt. 

De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland
De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

animatie: in60seconds.nl

Houthi-opstand

In Jemen woedt al maanden een hevige strijd tussen de Houthi-rebellen en de aanhangers van de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi die gesteund wordt door de militaire coalitie geleid door Saudi-Arabië.

De sjiitische Houthi’s vechten sinds 2004 tegen het soennitische regime. Na een opstand in 2011 wisten zij de oud-president Ali Abdullah Saleh te verdrijven en in 2014 namen zij de hoofdstad Sanaa in waarna het soennitische Saudi-Arabië zich achter de verdreven president Hadi schaarde en overging tot luchtaanvallen. Het sjiitische Iran heeft de aanvallen eerder al veroordeeld.

De Saudische bombardementen treffen vaak burgerdoelen. Onlangs veroordeelde VN-chef Ban Ki-moon de bombardementen op een ziekenhuis in Heedan. Volgens Amnesty International maakt de Saudische coalitie zich, net als de Houthi's, schuldig aan oorlogsmisdaden.

Noodhulp

Servaes: "Acht op de tien Jemenieten is afhankelijk van noodhulp, al meer dan zes miljoen mensen zijn ondervoed en de oorlog heeft al duizenden burgerslachtoffers geëist, maar het humanitaire drama in Jemen krijgt veel minder aandacht dan bijvoorbeeld de oorlog in Syrië."

De PvdA realiseert zich dat de Nederlandse invloed in het conflict beperkt is, maar vindt dat minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zich hard moet maken om bijvoorbeeld de Saudische zeeblokkade van humanitaire noodgoederen zo snel mogelijk op te heffen, zodat de Jemenieten weer toegang krijgen tot voedsel en medicijnen.

De VVD wil weten of de invloed van Nederland in Jemen wel zo beperkt is als wordt gedacht. "Jemen is sinds 1978 al partnerland van Nederland en we hebben er bijna een miljard euro aan uitgegeven. Je zou toch hopen dat we er een meer dan gemiddelde invloed kunnen uitoefenen", aldus Ten Broeke.

VN-onderzoek

Ook moet Nederland opnieuw pleiten voor een onafhankelijk internationaal onderzoek naar oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen in Jemen, vindt de PvdA.

Nederland deed eerder een poging een resolutie die hiertoe opriep door de VN-Mensenrechtenraad te krijgen, maar trok de resolutie in na druk van de Saudi’s.

D66’er Sjoerd Sjoerdsma het terugtrekken van de resolutie "een pijnlijke nederlaag". "Niet alleen symbolisch, maar ook vanwege het feit dat er geen onafhankelijk onderzoek komt naar de misdaden."

Saudi-Arabië

Sjoerdsma maakt zich grote zorgen over de rol die Saudi-Arabië speelt in het conflict. "De Saudi’s maken gebruik van verboden clustermunitie en blokkeren humanitaire noodhulp. Dat is onacceptabel." 

Dat vindt ook CDA’er Knops. Hij wijst erop dat Saudi-Arabië het recht heeft om militair te interveniëren, omdat de Jemenitische regering daarom gevraagd heeft. "Echter, het optreden van Saudi-Arabië moet wel proportioneel zijn en conform het humanitaire oorlogsrecht. Het gooien van clusterbommen op bevolkt gebied is dat niet."

Volgens D66 moeten Nederland en de andere Europese landen zich nog eens goed afvragen of zij nog wel wapens willen leveren aan Saudi-Arabië. Sjoerdsma wijst op de mensenrechtenschendingen in het land zelf en stoort zich aan de houding van het kabinet ten opzichte van Saudi-Arabië waar het net doet alsof het "business as usual" is.

Woensdagavond debatteert de Kamer met minister Koenders over de situatie in Jemen.

Vluchtelingenstroom