Een consult bij een arts kan prima via Skype en voorlichting over aandoeningen kan soms makkelijker via een Youtube-filmpje in plaats van via folders in de wachtkamer van de huisarts. 

Dat zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester woensdag tegen NU.nl.

Een aantal artsen doet dit al en als het aan de PvdA ligt worden dit soort zorginnovaties beter ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid.

"De wereld om ons heen verandert door innovatie en techniek, maar het zorgsysteem verandert niet mee", aldus Bouwmeester.

Volgens de PvdA’er is het systeem vastgeroest in een wereld van dertig jaar geleden waar de patiënt voor alle medische klachten een afspraak bij de dokter moet maken

"We zien opa’s en oma’s met hun kleinkinderen skypen, maar diezelfde opa’s en oma’s die 's nachts liever niet naar de huisartsenpost willen kunnen niet via Skype met een huisarts spreken", aldus het Kamerlid. 

Dokter Google

Zij stelt dat tegenwoordig veel mensen bij klachten al snel hun toevlucht tot Google zoeken, omdat dat de snelste manier is om erachter te komen wat hen mankeert.

"Maar die informatie is vaak ondeskundig en onbetrouwbaar. Een Skype-afspraak met de arts is net zo snel gemaakt en het consult kan vanuit je huiskamer plaatsvinden", zegt Bouwmeester.

Zij vindt dat de videodokter beschikbaar moet zijn voor mensen die daar gebruik van willen maken. Mensen die liever naar een spreekuur gaan, moeten dat kunnen blijven doen.

Een aantal artsen doen doet al aan videoconsultaties, zegt Bouwmeester. Ook zijn er initiatieven waar patiënten op een laagdrempelige manier geïnformeerd worden over een diagnose of een behandeling via Youtube of interactieve websites. Maar daar is op dit moment geen geld voor vanuit het ministerie, stelt de PvdA'er.

"Dokters krijgen nu betaald als ze iemand in de spreekkamer krijgen. De prikkel zit 'm nu heel erg in het bestaande zorgaanbod dat gericht is op een fysieke afspraak, het vullen van bedden in ziekenhuizen. Maar dokters die bezig zijn met het verbeteren van de kwaliteit, worden financieel onvoldoende bijgestaan."

Schippers

De PvdA wil dat minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, meer aanstuurt op de kwaliteit van zorg en zorginnovators ondersteunt. Daarvoor is het nodig om nieuwe normen in het zorgsysteem vast te stellen en moet het worden mogelijk gemaakt dat zorgverzekeraars deze vorm van zorg kunnen en gaan inkopen.

Doet de minister dat niet, dan loopt zij het risico’s dat bedrijven als Phillips en Google de zorginnovaties wel gaan aanbieden. Bouwmeester is bang dat de nieuwe zorg dan alleen voor hoogopgeleide die het breder hebben beschikbaar is.

Coalitiepartij VVD steunt het voorstel. "Ik denk dat het goed is als artsen de technologische ontwikkelingen die er zijn enthousiast omarmen. Dat moet wat mij betreft uit de beroepsgroep zelf komen", zegt VVD-Kamerlid Leendert de Lange. "Het is onze taak als politici om regels en wetten die dat blokkeren weg te nemen."

Woensdag debatteert de Kamer met de minister over de zorgbegroting.