Het kabinet maakt 15 miljoen euro vrij voor het EU-fonds voor Afrika dat tijdens de komende migratietop volgende week op Malta wordt opgericht.

Dat schrijven de ministers Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag aan de Kamer.

De EU stopt 1,8 miljard in het fonds dat moet worden aangevuld met vrijwillige bijdragen van de lidstaten. Het fonds is bedoeld om Afrikaanse landen te helpen bij het aanpakken van de grondoorzaken van migratie.

Tijdens de top in Valletta moeten EU-leiders en een reeks Afrikaanse leiders en organisaties de basis leggen voor een gezamenlijke aanpak van de migratie.

Schengenlanden

De EU-president Donald Tusk zei dinsdag nog in aanloop naar de top dat de Europese Unie er alles aan moet doen om de Schengenzone intact te houden.

Aansluitend op de top op Malta wil Tusk een informele bijeenkomst van EU-staatshoofden op 12 november over de kwestie.

In zijn uitnodigingsbrief aan de EU-leiders schrijft Tusk dinsdag dat de situatie rond de migranten nog steeds zeer ernstig is, nu de stroom in oktober een record bereikte van 218.000 vluchtelingen die de Middellandse Zee overstaken.

Maatregelen

Geconfronteerd met een dergelijke migratiegolf hebben een aantal EU-lidstaten verschillende maatregelen doorgevoerd aan de binnengrenzen van Schengen. ''Zoals ik al eerder waarschuwde, de enige manier om Schengen niet te ontmantelen is om een goed beheer van de buitengrenzen van de EU te garanderen'', aldus Tusk.

''Als we het ergste willen vermijden, moeten we onze acties versnellen'', stelt de EU-president in zijn uitnodiging. Hij wil tijdens de informele top nagaan in welke mate eerdere afspraken al zijn uitgevoerd. Hij noemt daarbij de herverdeling van vluchtelingen over Europa, de plannen voor 'hotspots' aan de buitengrenzen en de samenwerking met Turkije in een poging de instroom te beperken.