Het is de vraag of de burgemeester van Utrecht Jan van Zanen genoeg middelen heeft om hooligans tijdens FC Utrecht-Ajax buiten het stadion te kunnen houden.

Dat zegt VVD-Kamerlid Foort van Oosten tegen NU.nl.

"Ik wil van de minister weten hoe het kan dat de burgemeester nog steeds niet voldoende in staat is om foute hooligans uit het stadion te halen zodat de normale supporters plezier kunnen hebben van een wedstrijd", zegt Van Oosten.

"Ik heb de indruk dat de burgemeester van Utrecht onvoldoende handvatten heeft om het kaf van het koren te scheiden. Anders overweegt hij zo'n maatregel niet", aldus de VVD'er.

De vraagstelling van de VVD is opmerkelijk, omdat de Tweede Kamer nog maar kort geleden besloot de burgemeesters meer bevoegdheden te geven om hooligans te weren.

Van Zanen

Onlangs nam de burgemeester van Utrecht het besluit om supporters van Ajax niet toe te laten tijdens de wedstrijd in en tegen Utrecht op 13 december. Van Zanen vindt het risico te groot dat de rivaliserende supportersgroepen elkaar dan te lijf gaan.

En dat terwijl het juist FC Utrecht was dat naar aanleiding van spreekkoren supporters de toegang moest ontzeggen. De Bunnikside, de plek waar de harde kern van Utrecht normaliter staat, moet leeg blijven tijdens de eerstvolgende ontmoeting tussen de twee clubs in Stadion de Galgenwaard.  

Maar die supporters kunnen wel kaarten krijgen op een ander vak, waardoor Van Zanen zich genoodzaakt voelde om helemaal geen fans uit Amsterdam toe te laten.

Van Oosten noemt het een verkeerd signaal dat de daders in het stadion blijven zitten waardoor een complete supportersgroep wordt uitgesloten om de wedstrijd te kunnen bezoeken.

PvdA

Die mening wordt gedeeld door PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, die eerder al Kamervragen stelde over de kwestie. Hij vindt echter niet dat er nieuw beleid moet komen om supporters aan te pakken.

"We zitten niet verlegen om regels. De voetbalclubs moeten hun verantwoordelijkheid nemen", zegt de PvdA'er. Hij doelt op de aangescherpte voetbalwet die sinds 1 september van kracht is. Burgemeesters kunnen bij ernstige misdragingen langer dan eerder het geval was een gebiedsverbod, meldplicht en groepsverbod opleggen.

"De voetbalwet biedt genoeg mogelijkheden om raddraaiers uit de stadions te weren en ze te straffen", aldus Marcouch.

Woensdag debatteert de Kamer met de minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur, onder andere over de antisemitische spreekkoren die te horen waren tijdens de laatste wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax.