De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) had het verslag dat een Nederlandse diplomaat maakte van een briefing van de Oekraïense regering over de vliegveiligheid boven oost-Oekraïne graag eerder in het onderzoek naar de toedracht van de ramp met vlucht MH17 ontvangen.

"Dat had ook eerder gekund", zei OVV-voorzitter Tjibbe Joustra dinsdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Drie dagen voor de ramp met vlucht MH17 werden verschillende diplomaten op de briefing in Kiev bijgepraat over de veiligheidssituatie in Oost-Oekraïne. 

De diplomaat werd op de hoogte gesteld dat een Oekraïens vrachtvliegtuig van grote hoogte uit de lucht was geschoten.

De OVV kreeg het rapport pas vijf maanden later onder ogen te zien, nadat het onderzoekprogramma Argos verslag deed van het bestaan van de geheime memo en de OVV er expliciet om vroeg bij het kabinet.

"Het was niet ontsierend geweest als we het eerder hadden gekregen'', aldus Joustra. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt de opmerking van de OVV-voorzitter "veelzeggend". Hij stelde al eerder vragen over de briefing die pas na een mediastorm met de OVV gedeeld werd.

'Cruciaal'

Volgens Omtzigt is de memo "cruciaal" voor de vraag of Oekraïne het luchtruim had moeten sluiten en wat Nederland met de informatie heeft gedaan.

Volgens de OVV was de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) op de hoogte van de aanwezigheid van zware luchtdoelraketten die vliegtuigen van grote hoogte kon neerhalen, maar heeft niemand erbij stilgestaan dat de burgerluchtvaart onderdeel zou worden de Oekraïense burgeroorlog die zich in de dagen voorafgaand aan de ramp naar de lucht verplaatste.

Het kabinet was in andere gevallen wel snel met het overhandigen van informatie waar de OVV om vroeg.

Vlucht MH17 werd op 17 juli neergeschoten door een BUK-raket. Alle 298 inzitten kwamen om.

In 60 seconden: De MH17-ramp
In 60 seconden: De MH17-ramp

Animatie: in60seconds.nl