Het kabinet zal de ambassadeur van Azerbeidzjan duidelijk maken dat SP-Kamerlid Harry van Bommel vrij is om te zeggen wat hij wil over welk onderwerp dan ook. Ook als het over Azerbeidzjan gaat.

"Wij staan pal voor de vrijheid van meningsuiting", zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) dinsdag in het vragenuur.

Dinsdag berichtte De Telegraaf over een brief die de ambassadeur van Azerbeidzjan in Nederland naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin beklaagde hij zich over de deelname van Van Bommel aan een seminar over Nagorno-Karabach, een conflictgebied in Azerbeidzjan. Ook het kabinet heeft een officiele brief van de ambassadeur ontvangen, zei Ploumen.

De SP'er was eerder dit jaar in deze regio en gaat zaterdag over zijn reis vertellen op de Vrije Universiteit Amsterdam. De ambassadeur wijst er in de brief op dat de regio niet erkend is als onafhankelijk land.

Video: Minister Ploumen staat achter vrijheid van meningsuiting

Kabinet wijst Azerbeidzjan op vrijheid meningsuiting
Kabinet wijst Azerbeidzjan op vrijheid meningsuiting

Intimiderend

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma eiste dinsdag opheldering over de brief waar een "intimiderende werking" van uitgaat. "Dat Azerbeidzjan mensen binnen de eigen landsgrenzen de mond snoert is te veroordelen. Dat Azerbeidzjan dat in Nederland probeert, gaat te ver."

Van Bommel noemde de brief eerder op de dag "hoogst opmerkelijk en duidelijk politiek intimiderend". "Het is niet aan de orde of ik de onafhankelijkheid wel of niet zou ondersteunen", aldus de SP'er. "Dit kunnen we niet laten passeren. We moeten een norm stellen. Als Kamerlid in Nederland mag en moet ik me over alles kunnen uitspreken."

Het kabinet zal via de officiele diplomatieke kanalen kenbaar maken dat Nederland een vrij land is waar iedereen vrij is te zeggen wat hij of zij wil.