Het oordeel van de rechters over de misstanden bij thuiszorgbedrijf Meavita is hard, stelt VVD-politicus Loek Hermans, die de raad van commissarissen van het bedrijf leidde. 

Hermans besloot maandag als gevolg van de uitspraak op te stappen uit de Eerste Kamer.

''Ik respecteer het oordeel. We weten nu waaraan een raad van commissarissen moet voldoen in deze tijd. Ik voel me ook zeer verantwoordelijk voor wat er is gebeurd bij Meavita. Ik vind dat ik mijn verantwoordelijkheid moet nemen'', aldus Hermans dinsdag in zijn eerste mondelinge toelichting op zijn vertrek.

Bekijk hier de reactie van Hermans:

Hermans vindt oordeel van rechters over Meavita 'hard'
Hermans vindt oordeel van rechters over Meavita 'hard'

Bijbaantjes

Het faillissement van Meavita is een van de grootste in de Nederlandse geschiedenis en dat wordt de VVD'er aangerekend.

Hermans staat bekend om zijn vele bijbaantjes naast zijn werk als senator. Een daarvan was president-commissaris bij Meavita. Het bedrijf ontstond in 2007 uit een fusie. Twee jaar later ging het al failliet met een miljoenenschuld. Meavita stak geld in een videotelefoon die niemand wilde, in een televisiezender, in zorgcentra in het buitenland. Al dat geld ging niet naar de werknemers en de ouderen en chronisch zieken.

Wanbeleid, bepaalde de ondernemingskamer maandag. Het bestuur maakte verkeerde beslissingen, de toezichthouders - onder leiding van Hermans - grepen niet in. Hermans verzweeg bovendien belangrijke informatie voor andere commissarissen.

Hermans zei maandag dat de uitspraak van de rechters de aandacht "zodanig op mij als persoon richt dat dat het niet langer mogelijk is om mijn taken als senator uit te oefenen".

Aansprakelijk

Door de val van Meavita kwamen 20.000 medewerkers zonder baan te zitten. Ze raakten onder meer vakantiedagen en hun vergoedingen voor onkosten en overuren kwijt. Daarna konden ze aan de slag bij de opvolgers, maar sommigen werden daar alsnog ontslagen.

Vakbond FNV onderzoekt of het de top van Meavita - onder wie Hermans - persoonlijk aansprakelijk kan stellen voor de gelede schade.

Nieuwe fractievoorzitter

De senatoren van de VVD kiezen dinsdag nog geen nieuwe fractievoorzitter als opvolger van Hermans. Dat blijkt uit een korte verklaring van de Eerste Kamerfractie van de liberalen.

''De fractie heeft besloten rustig de tijd te nemen alvorens een procedure te starten over de invulling van het voorzitterschap. Voorlopig treedt vice-fractievoorzitter Helmi Huijbregts op als waarnemend fractievoorzitter.''