De PvdA wil opheldering van minister Edith Schippers (Zorg) over het bericht dat ziekenhuisrekeningen vaak te hoog blijken te zijn.

Dat laat PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester weten aan NU.nl.

Het AD schrijft dinsdag dat er alleen al na onderzoek van zorgverzekeraar CZ voor 400.000 euro onterecht in rekening is gebracht.

Dit zou een verdubbeling zijn ten opzichte van een jaar eerder. In maar liefst 15 procent van de gevallen waarbij de CZ-verzekerde de nota controleert, blijkt de rekening te hoog.

Vertrouwen

"Dit is een zeer zorgelijke conclusie", stelt Bouwmeester. "De minister heeft iets uit te leggen. Mensen moeten kunnen vertrouwen op goede zorg en een rekening die klopt, zeker als ze er via het eigen risico aan meebetalen."

VVD-Kamerlid Arno Rutte spreekt juist van "een zeer positieve ontwikkeling". "We hebben ons jaren ingezet voor meer inzicht in de ziekenhuisrekening", aldus Rutte. Verzekerden kunnen sinds dit jaar de facturen online bekijken.

Volgens de Nederlandse Patiëntenvereniging zijn deze nu echter vaak onduidelijk. De vereniging is in gesprek met zorgverzekeraars en ziekenhuizen om de rekeningen begrijpelijker te maken.

Volgens Rutte verdient CZ "een pluim" dat het de foute rekeningen registreert. "Dat zouden er meer moeten doen. Het is weliswaar niet goed dat er fouten worden gemaakt, maar het is ook niet eenvoudig om die fouten er uit te halen."

Fouten

Volgens de zorgverzekeraar gaat het niet om fraude bij de ziekenhuizen, maar om fouten in de declaratiesoftware. Onderzoeken zouden dan bijvoorbeeld dubbel zijn aangeslagen.

Schippers stelt dat het in de eerste plaats een taak is van de ziekenhuizen om de rekeningen te controleren, maar ook van de zorgverzekeraars. 

"Je ziet in steeds meer sectoren dat de kosten transparant worden. Ik zou daarom iedereen willen oproepen goed naar de kosten te kijken", zei ze bij Goedemorgen Nederland.

CZ zou de enige grote verzekeraar zijn die dergelijke fouten bijhoudt. D66-Kamerlid Pia Dijkstra roept andere verzekeraars op hier ook werk van te maken. Ze wil dat patiënten die teveel betaald hebben dat geld terug krijgen.

SP-Kamerlid Henk van Gerven pleit voor een "eenvoudiger" systeem van bekostigen van de zorg. Hij stelt voor dat ziekenhuizen budgetten krijgen op basis van patiënten en behandelingen. Het eigen risico moet worden afgeschaft, wil hij.