Hans Spekman blijft nog eens vier jaar partijvoorzitter van de PvdA. Niemand heeft zich gemeld als tegenkandidaat, meldt de PvdA maandagmiddag. 

Daardoor is een ledenraadpleging niet nodig. Spekman (49) is voorzitter van de PvdA sinds januari 2012. Voor die tijd was hij ruim vijf jaar Tweede Kamerlid voor de PvdA en daarvoor vijf jaar wethouder in Utrecht.

"Vastberaden, vasthoudend en met vreugde werk ik de komende jaren graag door aan onze mooie partij en aan de wereld van onze idealen", zei Spekman maandag.

In juli kondigde hij al aan dat hij nog een termijn door wil. Spekman stelde dat zijn werk nog niet klaar was. Hij wil ''de mensen in de wijken de zeggenschap over hun leven teruggeven''. Bovendien wil hij proberen het ledental van de PvdA omhoog te krijgen.

Ook wil Spekman meer samenwerken met andere linkse partijen als GroenLinks en SP. "We laten ons als linkse politiek te vaak tegen elkaar uitspelen. Rechts maakt iedere keer wel een front, dat moeten wij ook doen", zei Spekman in juli.

Kritiek

Het voorzitterschap van Spekman is niet onomstreden. Onder zijn leiding verloor de PvdA de afgelopen drie verkiezingen en staat de partij er historisch slecht voor in de peilingen.

Van zijn belofte om het ledenaantal van de sociaal-democraten te verdubbelen is niets terechtgekomen. De PvdA ging onder zijn leiding van 55.000 naar 50.000 leden.

Spekman zei vier jaar geleden ook dat hij het partijbureau wil verhuizen van de statige Herengracht in Amsterdam naar een buitenwijk, zoals Bos en Lommer. Dat is nog steeds niet gelukt omdat de PvdA vastzit aan een langlopend huurcontract, waar de partij alleen onderuit kan als zij een andere huurder of koper vindt.

Geen tegenkandidaat

Eerder meldden NRC Handelsblad en de Volkskrant dat er naast Spekman niemand binnen de PvdA te vinden was die de taak van partijvoorzitter op zich wilde nemen. Diverse prominenten werden gepolst, maar geen van hen wil partijvoorzitter worden.

"Een gemiste kans voor de partij", zei het PvdA-lid Sander Terphuis maandag tegenover de Volkskrant. "Het zou goed zijn voor Hans om het debat aan te gaan." Van critici zou Spekman het voordeel van de twijfel krijgen, nu er geen rivaal is gevonden, aldus de krant.