Loek Hermans vertrekt uit de Eerste Kamer, waar hij voorzitter van de VVD-fractie was. Aanleiding is de uitspraak van de ondernemingskamer over Meavita.

Hermans leidde de raad van commissarissen bij het omgevallen thuiszorgbedrijf. Hermans kreeg maandag felle kritiek van de rechters.

Eerder op de dag oordeelde de Ondernemingskamer in Amsterdam dat Meavita zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Vakbond FNV had een zaak aangespannen en won na een jarenlange juridische strijd.

Video: Reactie FNV op aftreden Loek Hermans

Video: Reactie FNV op aftreden Loek Hermans
Video: Reactie FNV op aftreden Loek Hermans

Functioneren

Hermans heeft volgens de rechters andere commissarissen ''ten onrechte niet volledig over de bestaande problemen geïnformeerd''.

Ook deelde hij ''belangrijke interne en externe signalen'' over het functioneren van de bestuursvoorzitter niet met andere commissarissen.

Meavita ontstond in 2007 door een fusie. Twee jaar later ging het bedrijf ten onder met een schuld van 48 miljoen euro. Meavita bood zorg aan ouderen en chronisch zieken in Den Haag, Utrecht, Groningen en de Achterhoek. De organisatie had 20.000 medewerkers en 100.000 cliënten.

Aansprakelijk

De FNV gaat de verantwoordelijke bestuurders en commissarissen financieel aansprakelijk stellen voor de ontstane schade.

Volgens de bond komt die schade voor zorgmedewerkers uit op enkele tonnen, doordat werknemers van Meavita door het faillissement geen ontslagvergoeding meekregen en ook geen aanspraak kunnen maken op hun opgebouwde vakantiedagen en vergoedingen voor overwerk en onkosten.  

"De zaak Meavita maakt voor eens en altijd duidelijk dat besturen en toezichthouden geen erebaantje is, maar hard en serieus werken", zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk.