Minister Jeanine Hennis (Defensie) gaat kijken of vrouwen kunnen worden toegelaten tot het Korps Mariniers. 

Dat zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.

Hennis verwacht echter geen "grote toestroom" van vrouwen naar dit elite-onderdeel van de marine als het eenmaal zover is, zei ze.

Er zal niet aan de functie-eisen van de mariniers worden getornd, benadrukte de bewindsvrouw in haar antwoord op vragen van D66.

Bij het Korps Commandotroepen zijn vrouwen al wel welkom. De minister zal de Kamer over een aantal maanden laten weten hoe haar beslissing is uitgevallen.

Experiment in VS

In de Verenigde Staten wordt al geëxperimenteerd met vrouwen in het elite-korps. Daar is gebleken dat slechts twee van de twintig vrouwen de zware training wisten af te ronden, zo meldde de Volkskrant begin september. 

Ook gingen de liefdesrelaties tussen de mariniers ten koste van de eenheid in de pelotons. Uit onderzoek is gebleken dat een eenheid bestaande uit enkel mannen effectiever opereert en minder risico loopt op verwondingen, zo meldde CNN.

In de VS moeten alle gevechtseenheden van het leger vanaf 2016 worden opengesteld voor vrouwen. Het Korps Mariniers in Amerika overweegt een verzoek in te dienen die verplichting voor enkele gevechtseenheden naast zich neer te mogen leggen.