Het merendeel van de Nederlandse kiezers vindt dat niet alleen staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor), maar ook minister Melanie Schultz (Infrastructuur) had moeten aftreden na een vernietigend rapport van de parlementaire enquêtecommissie over de Fyra. 

Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Mansveld kreeg het afgelopen woensdag zwaar te verduren toen het rapport werd gepubliceerd. De staatssecretaris trad daarna direct af, zonder het Kamerdebat af te wachten.

57 procent van de kiezers vindt dat terecht. Een kwart van de PvdA-kiezers vindt dat ze helemaal niet had moeten aftreden, meer dan twee derde vindt van wel. 54 procent zegt dat het terecht is dat ze meteen, nog voor het debat is opgestapt, 14 procent van de PvdA'ers had liever gezien dat ze tot na het debat had gewacht.

Van de ondervraagden vindt 66 procent dat Schultz ook had moeten opstappen. Vooral SP- en PVV-stemmers vellen een hard oordeel. Meer dan 80 procent van hen is het eens met stelling. Ook een kleine meerderheid van de eigen achterban (53 procent) van de VVD-minister vindt dat ze het veld had moeten ruimen.

Video: De Fyra, van idee tot ondergang in 60 seconden

In 60 seconden: De Fyra, van idee tot ondergang
In 60 seconden: De Fyra, van idee tot ondergang

Asieldebat

De brief van de fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer waarin wordt opgeroepen de toon van het asieldebat niet onnodig te laten verharden, wordt gezien als een goed initiatief. Alleen onder PVV'ers is een minderheid gecharmeerd van het schrijven, 60 procent wijst het af.

In de zetelverdeling in de peiling van De Hond zijn deze week weinig verschuivingen. Het CDA verliest er één ten opzichte van vorige week en komt uit op achttien. GroenLinks kan er één bijschrijven en heeft veertien virtuele zetels. De PVV blijft de grootste met 37, op grote afstand gevolgd door de VVD met 19 en het CDA. SP en D66 krijgen allebei zeventien zetels in de peiling.