Alexander Pechtold mist kabinet in vluchtelingendebat

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de top van het kabinet meer "moreel leiderschap" moet tonen in het debat over de aanpak van de vluchtelingencrisis.

"Ik snap de burgemeesters van Steenbergen en Woerden heel goed als zij vragen: wie geeft de richting aan? Waar is het moreel leiderschap?", vroeg Pechtold zaterdag tijdens het partijcongres van D66 in Amsterdam af. "Ik waardeer dat zelfs de koning zich uitspreekt, maar waar is de top van het kabinet? Het morele gezag dat zegt: met elkaar kunnen we dit aan"

Pechtold vindt ook dat de "zwijgende meerderheid" zich meer in deze discussie moet gaan mengen. Hij doelt op de mensen die zich zorgen maken over de aanhoudende stroom vluchtelingen, maar die de vluchtelingen wel willen helpen.

"Die mensen die dat voelen, die zwijgende meerderheid, voelt zich terecht niet serieus genomen door verhalen over testosteronbommen of vluchtelingen op zoek naar borstvergrotingen of ooglidcorrecties. Maar zij voelen zich ook niet thuis bij hen die zeggen: 'het loopt wel los, wen d´r maar aan'." Hun onzekerheid is logisch bij zulke volksverhuizingen, stelt de D66-leider. "Maar de Nederlandse traditie van openheid kan ook nu de weg wijzen. Een beetje meer vertrouwen in onszelf en in elkaar zou ons land niet misstaan."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie