Nederland moet in rap tempo het vluchtelingenvraagstuk oppakken als het begin volgend jaar voorzitter is van de Europese Unie. Het probleem is groter dan de economische- en Griekse crisis samen.

Dat stellen de drie ontwikkelingsorganisaties Cordaid, OxfamNovib en Stichting Vluchteling. Vooral premier Mark Rutte moet zich nu eens echt laten zien en zijn rol als leider van een natie serieus oppakken.

''Dan heeft hij nog wel een hele afstand te overbruggen, want Nederlandse politici blinken nu alleen maar uit in polarisatie in plaats van verbinden. De vraag is hoe geloofwaardig is Nederland op dit vraagstuk. Ik denk weinig. Als je een voortrekkersrol neemt, moet je positie bepalen die oplossingsgericht is en dat doet altijd zeer’’, maakt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling duidelijk.

Video: Reactie Tineke Ceelen

'Elke oplossing voor de crisis gaat zeer doen'
'Elke oplossing voor de crisis gaat zeer doen'

Cordaiddirecteur Simone Filippini vindt het onbegrijpelijk dat Nederlandse politici nog steeds niet adequaat hebben gereageerd. ''Het gaat er in deze kwestie wel om hoe fatsoenlijk wij met mensen omgaan.''

Echte oplossingen ter ondersteuning van opvang in de regio heeft ze weinig gezien toen ze een week geleden bij vluchtelingenkampen in Turkije, Libanon en Jordanië is gaan kijken. ''Het blijft vooral bij woorden, ook in Nederland. En daar wordt ondertussen het budget voor ontwikkelingssamenwerking steeds minder.''

Historie

In het licht van de historie is Nederland het volgens directeur Farah Karimi van Oxfam Novib verplicht het vluchtelingenvraagstuk op te pakken nu het EU-voorzitter wordt. ''Nederland is medegrondlegger van de Europese Unie. Europa is uit haar voegen aan het barsten, dus het probleem kan voor de unie verstrekkende gevolgen hebben. Populisme is geen antwoord op het vraagstuk. Het gaat om politieke wil,"aldus Karimi.

De directeuren wijzen op de Duitse bondskanselier Angela Merkel die al eerder stelde dat het vluchtelingenprobleem groter is dan de economische- en Griekse crisis. ''Dit probleem wordt voorlopig ook niet minder'', zegt Karimi. ''Als we niks doen, schieten we ook in onze eigen voet, want de mensen in de vluchtelingenkampen willen allemaal gaan lopen'', weet Filippini.

Oplossing

De enige echte oplossing is dat er een eind komt aan de conflicten die de vluchtelingenstroom op gang brengt, stelt Ceelen. 'Nederland is nu al aanwezig in de zogeheten trojka, het samenwerkingsverband tussen de drie lidstaten die aaneengesloten het voorzitterschap vormen. Het is een mooie positie om nu eens echt leiderschap te tonen,'' zegt Karimi.