Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben interne mail en correspondentie met de gemeente Utrecht opzettelijk vernietigd. Ze waren bang dat de stukken werden opgevraagd middels een Wob-verzoek.

Dit meldt het Radio 1-programma Argos zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kunnen overheidsdocumenten door derden, zoals journalisten, worden opgevraagd.

Het zou hierbij gaan om correspondentie uit juni en juli 2014 over de inzet van mystery guests bij de controle op de naleving van de drank- en horecawet. Jongeren jonger dan achttien jaar werden ingezet in diverse horeca-gelegenheden, om te controleren of de nieuwe leeftijdsgrens werd nageleefd.

De inzet van de zogenoemde 'loktieners' stuitte op verzet van de politie en horeca-ondernemers, die de gemeente beschuldige van 'uitlokking'.

Bestuurscultuur

Een voormalig ambtenaar van het ministerie kreeg de opdracht om documenten te verwijderen, zei hij tegen Argos. De leiding van zijn afdeling dacht dat er de indruk zou ontstaan dat het ministerie als rijksoverheidsorgaan zelf naar de pijpen van de gemeente Utrecht danst.

Deskundigen noemen de vernietiging in strijd met wetgeving en "'een treffende illustratie van een bestuurscultuur die niet is gericht op het delen van informatie".

Schokkend

PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer hebben om opheldering gevraagd. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman noemt het bericht "schokkend. Je moet erop kunnen vertrouwen dat de overheid transparant is en op geen enkele wijze informatie verbergt". De partij heeft al eerder een initiatiefwet ingediend die de Wob uitbreidt en stelt dat openbaarheid van informatie standaard moet zijn.

Volgens VWS ligt het anders. "Inhoudelijk relevante mails of documenten verwijderen of vernietigen is niet de manier waarop wij willen werken", stelt het ministerie in een verklaring. "In dit geval heeft een medewerker onjuist, te stellig of zonder mandaat e-mails verstuurd en opdracht gekregen van zijn leidinggevende om dit te corrigeren. Hiermee is voorkomen dat er informatie met als afzender VWS rondgaat die niet correct is."