D66 wil meer oog voor samenlevingsvormen

D66 vindt dat er nog niet genoeg mogelijk is voor samenlevingsvormen die de laatste jaren gewoon zijn geworden. 

''Eén ding is duidelijk geworden, de wetgeving heeft geen gelijke trend gehouden met de ontwikkelingen in de samenleving'', zegt D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp.

Er is juridisch al wel het één en ander mogelijk voor bijvoorbeeld ongehuwd samenwonenden, stiefgezinnen en bij draagmoederschap, maar nog niet genoeg.

Daarom bespreekt haar partij op het congres van zaterdag in Amsterdam het thema ''familie van nu''. Het congres is het 102e partijcongres van D66, met speeches van onder anderen fractievoorzitter Alexander Pechtold. Volgens D66 worden sinds 2012 meer eerste kinderen buiten het huwelijk geboren dan erin. D66 wil dat de vader of ''meemoeder'' direct na de erkenning van het kind er het ouderlijk gezag over krijgt.

''Natuurlijk wél met goedkeuring van de geboortemoeder''. Ook moet het gezag over kinderen aan meer dan twee ouders kunnen worden toegekend.

Schenkrecht

Verder moeten mensen met een samenlevingscontract verscheidene zaken gemakkelijker kunnen afhandelen dan nu. Het schenkrecht gaat op de helling, als het aan D66 ligt. In Nederland leven 2,8 miljoen mensen solo.

''Deze mensen hebben wel goede vrienden of familie. Maar om geld te schenken aan een goede vriend, betaal je een hoger belastingtarief. Het is een zeer persoonlijke keuze aan wie je geld schenkt. Iemand kan net zoveel voor je hebben betekend als een partner of naast familielid. Het is onterecht dat men bij een schenking aan een goede vriend of vriendin meer belasting moet betalen'', aldus Bergkamp.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie