'Asscher grijpt in bij UWV om achterstand weg te werken'

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat "concrete acties" nemen bij het UWV. Op die manier moeten de grote achterstanden worden weggewerkt die de uitkeringsinstantie heeft opgebouwd.

Dat meldt Asscher zaterdag in een interview met Trouw.

De krant meldde eerder op basis van interne stukken dat het UWV te maken heeft met grote werkachterstanden, mede door een tekort aan personeel. Op zeker drie afdelingen zouden tienduizenden zaken liggen te wachten op behandeling en dit aantal loopt alleen maar verder op.

"Ik wist niet dat de achterstanden bij de herbeoordelingen de komende jaren zo dreigen op te lopen. En laat ik er niet omheen draaien: dat baart me zorgen", aldus Asscher.

Brief

De minister heeft de afgelopen maand onderzocht hoe dringend de problemen zijn. Hierbij is hij tot de conclusie gekomen dat “concrete acties” nodig zijn om het UWV beter te laten draaien. "Bij ongewijzigd beleid zullen de achterstanden verder oplopen", vertelt Asscher.

De minister heeft vrijdagavond een brief naar de Tweede Kamer gestuurd om deze over de problemen te informeren. Hieruit blijkt dat vorig jaar 11.500 arbeidsongeschikten wachtten op een herbeoordeling. Als de normale werkvoorraad hier bij wordt opgeteld, gaat het volgens de minister om een achterstand van 25.000 herbeoordelingen.

Uitgewerkt plan

De Tweede Kamer had er vorige maand bij Asscher op aangedrongen om de achterstanden in ieder geval voor 2017 weg te werken. Volgens hem gaat dat niet lukken, omdat de problemen daarvoor te groot zijn.

De minister wil komend voorjaar een uitgewerkt plan van aanpak presenteren aan de Tweede Kamer.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie