Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) geeft toe dat hij de Kamer over een aspect van het drama rond de hogesnelheidstrein Fyra beter had kunnen informeren. 

Dat zei hij vrijdag voor aanvang van de ministerraad.

De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar het Fyra-debacle stelt in haar eindrapport dat Dijsselbloem de Kamer op het "verkeerde been heeft gezet" door haar onvolledig te informeren.De PvdA-bewindsman reageerde vrijdag voor het eerst op de kritiek. "Ik heb de Kamer tijdig en juist geïnformeerd. Maar zoals vaak kun je er nog meer informatie aan toevoegen. Ik erken dat op dit punt er meer over te zeggen was geweest."

Het gaat om de doorverkoop door fabrikant AnsaldoBreda van de door de NS teruggestuurde Fyra-treinen. De minister had de Kamer moeten melden dat de NS pas vanaf de zevende doorverkochte trein geld zou ontvangen, meent de commissie. "Dit had beter gekund, laat ik dat er maar gewoon van zeggen", aldus Dijsselbloem.

Video: Dijsselbloem: ik had meer info kunnen geven

Dijsselbloem erkent dat hij Kamer meer info over Fyra had moeten geven
Dijsselbloem erkent dat hij Kamer meer info over Fyra had moeten geven

Mansveld

Voormalig staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld stapte woensdag op toen de onderzoekscommissie met de conclusie naar buiten kwam dat zij de Kamer onjuist had geïnformeerd.

Het onvolledig of onjuist informeren van de Tweede Kamer geldt op het Binnenhof als politieke doodzonde, omdat Kamerleden op die manier hun controlerende taak niet kunnen uitoefenen.

Video: De Fyra, van idee tot ondergang

In 60 seconden: De Fyra, van idee tot ondergang
In 60 seconden: De Fyra, van idee tot ondergang

Animatie door in60seconds