Koenders ontbiedt alsnog Turkse ambassadeur om brief AK-partij

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zal de Turkse ambassadeur in Den Haag op het matje roepen vanwege de brief met een stemadvies die de regerende AK-partij naar Turkse Nederlanders heeft gestuurd. 

Dat zei de bewindsman vrijdag kort voor het begin van de ministerraad.

''Het is ongewenst dat die brief er is'', aldus Koenders.

Stemadvies

In de brief die eerder deze maand werd gestuurd, worden de Turkse Nederlanders opgeroepen op de AK-partij van president Tayyip Erdogan te stemmen bij de komende parlementsverkiezingen.

Donderdag beklaagde de Tweede Kamer zich bij minister Lodewijk Asscher (Integratie) over het feit dat het kabinet geen stelling had ingenomen tegen de gang van zaken.

Video: Koenders roept Turkse ambassadeur op matje

'Intimidatie'

De Kamer noemde de Turkse inmenging "intimiderend" en "bedreigend", omdat de Turkse overheid de Turkse Nederlanders tot aan de voordeur weet te bereiken. Asscher zei in het debat de brief "volstrekt ongepast" te vinden en zou met minister Koenders op zoek gaan naar de juiste diplomatieke kanalen om het ongenoegen van de Nederlandse regering over te brengen in Ankara.

Dat ging de Kamerleden echter niet ver genoeg en eisten dat de Turkse ambassadeur nog voor de verkiezingen zondag op het matje moest worden geroepen.

Dat gebeurt nu dus alsnog. Het ontbieden van de ambassadeur is volgens Koenders "een heel duidelijk diplomatiek signaal van ongenoegen''.

Lees meer over:
Tip de redactie