'Uitzetten uitgeprocedeerde asielzoekers moet efficiënter'

Het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers moet efficiënter gaan, aldus staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie.

Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

Op dit moment is van minder dan de helft van de asielzoekers die geen kans maken op een verblijfsvergunning bekend of zij vrijwillig of gedwongen Nederland hebben verlaten. Door gebruik te maken van betere gesprekstechnieken moeten asielzoekers aangezet worden te vertrekken.

Hogeschool Utrecht heeft een nieuwe gespreksmethode ontwikkeld die medewerkers van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) moeten gebruiken. Met de techniek moet de medewerker een relatie met de asielzoeker realiseren en tegelijk controle en dwang uitoefenen om het verlaten van Nederland te bekrachtigen.

Volgens de krant blijkt uit eerder onderzoek dat het effectiever is om de uitgeprocedeerde asielzoekers de motivatie te geven om te vertrekken in plaats van hen uit te sluiten van voorzieningen. Personen die vrijwillig het land verlaten hebben de mogelijkheid om onder andere geld mee te krijgen voor "herintegratieondersteuning", dat bedrag kan oplopen tot 1.750 euro.

Lees meer over:
Tip de redactie