Palestijnse president veroordeelt geweld tijdens gesprek met Kamerleden

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft donderdag in een besloten gesprek met Kamerleden het geweld aan Palestijnse en Israëlische zijde veroordeeld. Hij kwam daarmee deels tegemoet aan kritiek uit de Kamer.

"Voor ons was belangrijk dat hij in het begin heel duidelijk afstand nam van het geweld zoals we dat vandaag zien in Israël en dat ook veroordeelde", zei Michiel Servaes van de PvdA. Volgens VVD'er Han ten Broeke is er bij hem aangedrongen om het geweld "ook in eigen huis te veroordelen".

Niet iedereen keek tevreden op het gesprek terug. Joël Voordewind (ChristenUnie) vindt dat Abbas niet ver genoeg ging omdat hij blijft weigeren het geweld tegen Israëli's specifiek te veroordelen. "Getuigt wederom van dubbel gezicht", twitterde hij.

Op hetzelfde moment dat de Palestijnse delegatie met de parlementariërs sprak, voerden voor het Kamergebouw een paar honderd pro-Israëlische demonstranten actie. Abbas spreekt vrijdag met het CIDI, de Joodse belangenbehartiger in ons land.

Opgelaaid

Het geweld tussen de Palestijnen en Israëli's is de laatste weken opgelaaid. Palestijnen hebben willekeurige Israëli's neergestoken, terwijl bij Israëlische militaire acties tientallen Palestijnen zijn omgekomen. Het vredesproces zit al jaren in het slop.

De Palestijnse premier Rami Hamdallah zei na een gesprek met premier Mark Rutte dat "wij tegen het doden van burgers" zijn. Dergelijke woorden gebruikte later ook minister Radi al-Malki van Buitenlandse Zaken, maar hij wilde aanvallen op Israëlische militairen en kolonisten niet specifiek veroordelen.

Koenders

Volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is het belangrijk dat de Palestijnen hier "publiekelijk" hebben gezegd het geweld af te zweren. Geweld zal de tweestatenoplossing - een Palestijnse staat naast Israël - niet dichterbij brengen, zei hij. De huidige status quo is volgens hem niet houdbaar.

Abbas is met een 130 man tellende delegatie in ons land voor de Palestijns-Nederlandse Samenwerkingsraad. Die raad is twee jaar geleden opgezet om de banden te versterken. In het gevolg van Abbas reizen tientallen zakenlieden van 55 bedrijven mee.

Lees meer over:
Tip de redactie