De Franse regering heeft als enige EU-lidstaat rechtstreeks onderhandeld met een bedrijf over een gunstiger belastingtarief.

Dat blijkt donderdag uit een onderzoek uit 1999 naar belastingregimes in de Europese Unie dat verricht is in opdracht van de Europese Commissie.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wist de hand te leggen op de documenten (pdf) via een wob-procedure. Volgens het Kamerlid staat in de bijlagen van het onderzoek (pdf) dat Franse ministers direct in onderhandeling zijn getreden met Euro Disney over de belastingtarieven.

"Dit rapport is ongekend hard over de Fransen", zegt Omtzigt, die de documenten naar eigen zeggen met veel pijn en moeite heeft weten los te krijgen. "Ik kreeg het rapport maar niet openbaar. Niet via het kabinet en ook niet van de Europese Commissaris." Pas na een Europees wob-verzoek werden de stukken openbaar.

Moscovici

Volgens de CDA'er heeft daarmee te maken dat de Franse Eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken) er niet aan gelegen leek de stukken openbaar te maken.

Moscovici was in 1999 namelijk onderminister Europese Zaken in Frankrijk en zou volgens Omtzigt geweten hebben van de deal met Euro Disney.

Starbucks

Nederland en België hanteren volgens het onderzoek enige mate van administratieve vrijheid, waarin onderhandelingen over een gunstige belastingafdracht mogelijk zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat bewindspersonen in Nederland rechtstreeks onderhandeld hebben met bedrijven over belastingdeals.

Wel kreeg de Nederlandse fiscus twee weken geleden een stevige tik op de vingers van de Europese Commissie, die de belastingdeal met de Amerikaanse koffieketen Starbucks bestempelde als illegale staatssteun.

In november 2014 werden mogelijk oneerlijke belastingdeals in Luxemburg onthuld. Deze 'LuxLeaks' zorgden ervoor dat de Europese Commissie de aanpak van tax rulings intensiveerde.

Het bevreemdt Omtzigt echter dat de Europese Commissie nader onderzoek doet naar het Nederlandse en Luxemburgse belastingklimaat en niet naar de Franse. "Daar kun je kennelijk via ministers onderhandelen over je belastingtarief."