Het optreden van de extreem-rechtse NVU-voorman Constant Kusters in het televisieprogramma Pauw heeft minister Lodewijk Asscher (Integratie) ervaren als een "dieptepunt".

Dat zei hij donderdag tijdens het integratiedebat.

De minister zei dat zijn "handen jeukten" toen hij Kusters, die gezien wordt als een neonazi, in het tv-programma van Jeroen Pauw zag optreden.

Het tv-programma baarde eerder al opzien door een man uit te nodigen die in een Facebookbericht lijkt op te roepen tot geweld tegen joden.

'Hondsbrutaal'

Verschillende Kamerfracties vroegen de minister duidelijk stelling te nemen tegen het rechts-extremisme dat de laatste weken zichtbaarder wordt door de opvang van vluchtelingen.

Naast bekladdingen van moskeeën, azielzoekerscentra en bedreigingen van politici, worden ook inspraakavonden verstoord in gemeenten die nadenken over de opvang van asielzoekers.

Asscher noemde het "hondsbrutaal dat er neonazi's zijn die deze inspraakavonden verstoren" en zorgen voor een bedreigende sfeer.

Bedreigingen

Woensdagavond maakten de fractieleiders van het CDA, D66 en GroenLinks bekend dat zij bedreigd zijn. Alexander Pechtold (D66) en GroenLinks-voorman Jesse Klaver deden in navolging van VVD-fractieleider Zijlstra aangifte.

Eerder riepen de fractievoorzitters in een open brief in de Volkskrant nog op tot meer begrip en verdraagzaamheid en uitten ze hun zorgen over de verharding van het asieldebat.

Tijdens het debat zei Asscher dat de veiligheidsdiensten de ontwikkelingen rond het rechts-extremisme in Nederland nauwlettend in de gaten houden.