Marine le Pen van het Franse Front National geeft toe dat EU-parlementariër Marcel de Graaff (PVV) woensdagmiddag namens haar heeft gestemd.

''Het is waar, hij bracht vier stemmen voor mij uit in mijn afwezigheid, zonder mijn toestemming'', zei de politica donderdag in het parlement in Straatsburg.

Le Pen liet haar stemkaart achter in haar stemkastje, wat volgens haar veel parlementsleden doen. Dat De Graaff namens haar stemde noemde Le Pen ''ongelukkig'', maar ook een ''voorbeeld van hoffelijkheid''. De PVV'er zou haar een dienst hebben willen bewijzen.

Stemmen voor een ander is niet toegestaan. Het parlement is nog bezig met het onderzoek. ''Alle procedures moeten worden nageleefd'', aldus het parlementsbestuur.

Zeven keer

Mogelijk heeft De Graaff zelfs zeven keer namens zijn fractiegenoot Le Pen gestemd. De PVV'er kan een reprimande, schorsing of boete opgelegd krijgen. De Graaff heeft nog niet gereageerd op een verzoek om toelichting.

Manfred Weber, voorzitter van de Europese Volkspartij, de grootste fractie in het EU-parlement, beschuldigde Le Pen ervan dat ze ''geen idee'' heeft van wat democratie betekent. Hij vindt dat parlementariërs een ''heilig mandaat'' hebben. ''En dat mandaat kun je niet aan iemand anders geven. In sommige landen is dit een misdaad, helaas is dat niet het geval in het Europees Parlement.''

Weber vindt dat juridische stappen moeten worden genomen tegen Le Pen. Zij zei op haar beurt een klacht tegen de ''onacceptabele'' beschuldigingen van Weber te willen indienen.