Een deel van de oppositie wil dat de portefeuilleverdeling tussen de minister en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu drastisch op de schop gaat.

Dat blijkt woensdagavond tijdens het debat met premier Mark Rutte over het aftreden van staatssecretaris Wilma Mansveld vanwege het Fyra-debacle.

Minister Melanie Schultz van Haegen zou volgens D66-leider Alexander Pechtold niet meer kilometerbordjes langs de snelwegen moeten openen, terwijl de staatssecretaris verantwoordelijk is voor zware dossiers als het spoor, de luchtvaart, de klimaattop en de afwikkeling van de MH17-ramp.

Ook het CDA is van mening dat de staatssecretaris "te veel doet". Volgens GroenLinks is er sprake van een "scheve portefeuilleverdeling" en fractievoorzitter Jesse Klaver wil van de premier weten wat hij hier tegen gaat doen.

Premier Rutte verwacht geen grote veranderingen als het gaat om de portefeuilleverdeling. Wel zal er rekening gehouden worden met de "talenten en voorkeuren" van de opvolger, zei Rutte. Dat er geschoven zal worden met dossiers sloot hij niet uit.

PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat het spoordossier "veel gewicht heeft gekregen", maar ziet geen reden om te schuiven met portefeuilles.

Patroon

Rutte moest zich ook verdedigen tegen de stelling van de oppositie dat opnieuw een lid van zijn bewindsploeg moet opstappen vanwege het onjuist of onvolledig informeren van de Kamer. 

Volgens Pechtold is er sprake van een terugkerend patroon in het kabinet van Rutte dat er bewindspersonen deze politieke doodzonde begaan. Hij verwees naar het justitieduo Opstelten en Teeven die de Kamer onjuist hadden geïnformeerd over het bonnetje van drugscrimineel Cees H..

Rutte deelde die analyse niet en steltde dat de oppositie "vergaande conclusies" trekt. Zo wordt de bonnetjesaffaire rond Cees H. onderzocht en komt het voor dat het parlement in de loop van de geschiedenis vaker verkeerd is geïnformeerd. Rutte: "Het is mijn taak om dat te minimaliseren."

Eerder op de dag kondigde Mansveld haar vertrek aan. De conclusies van het parlementair onderzoek naar het Fyra-debacle maakten haar positie onhoudbaar. Zij had de Kamer onjuist geïnformeerd, wat op het Binnenhof geldt als een politieke doodzonde.