De jarenlange problemen rond het Fyra-project zijn staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) fataal geworden. Woensdag kondigde zij haar aftreden aan. NU.nl zet de reacties op een rij.

PvdA-leider Diederik Samsom noemt het aftreden van Mansveld onvermijdelijk. Hij uitte waardering voor een ''moedig besluit'' van de bewindsvrouw, waarmee zij volgens hem ook de politieke verantwoordelijkheid nam voor de fouten van haar voorgangers. 

Volgens Samsom bestond er bij Mansveld zelf geen twijfel dat ze moest aftreden, toen de parlementaire enquêtecommissie concludeerde dat ze de Kamer onjuist had geïnformeerd. ''Informatievoorziening aan de Kamer is belangrijk. Als daar fouten gemaakt worden, moet je politieke verantwoordelijkheid nemen.'' 

Samsom wilde nog niets zeggen over wie hij voordraagt als opvolger van Mansveld. Daarvoor doet onder meer de naam van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken de ronde.

Ook VVD-Kamerlid Betty de Boer noemt de beslissing onvermijdelijk. "De conclusies waren duidelijk. Als de Kamer niet tijdig is geïnformeerd, dan geldt dat als politieke doodzonde", aldus De Boer.

Mark Rutte

Premier Mark Rutte vindt het voor het kabinet ''zeer spijtig'' dat het Mansveld zal moeten missen. 

"Haar grote persoonlijke inzet en gedrevenheid ken ik van dichtbij en ik weet dat dit voor haar een moeilijk besluit is. Natuurlijk respecteer ik het. Het is zeer spijtig dat we haar vanaf vandaag in het team moeten missen en ik wens haar alle goeds", aldus Rutte.

Volgens de premier wacht Mansvelds opvolger een stevige klus. 

GroenLinks

Volgens Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid van GroenLinks, siert het Mansveld dat zij de eer aan zichzelf houdt.

"Ze neemt verantwoordelijkheid voor het handelen van een reeks van bewindspersonen die de Kamer onvolledig informeerden over het Fyra-dossier", zegt Van Tongeren. Volgens haar kan het probleem alleen worden opgelost als de marktwerking op het spoor wordt ingeperkt.

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob zegt via Twitter dat hij respect heeft voor het besluit van Mansveld.

Prorail

President-directeur Pier Eringa van Prorail heeft respect voor de manier waarop Mansvel haar politieke verantwoordelijkheid inzake het Fyra-dossier heeft genomen.

"We hebben altijd plezierig en constructief met haar samengewerkt om de prestaties op het spoor verder te verbeteren. De samenwerking met haar opvolger willen we op deze manier voortzetten.''

In 60 seconden: De Fyra, van idee tot ondergang
In 60 seconden: De Fyra, van idee tot ondergang

Animatie: in60seconds.nl