Europees Parlement wil sanctie bij weigering opvang vluchtelingen

Europese lidstaten die weigeren asielzoekers op te vangen moeten dat voelen in hun portemonnee. Brussel moet hun subsidies verlagen, vindt het Europees Parlement.

De Europese Commissie moet met voorstellen hiervoor komen, vroeg een meerderheid van het parlement woensdag in Straatsburg.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem had dit idee maandag al geopperd nadat de partij Recht en Gerechtigheid (PiS) de Poolse verkiezingen had gewonnen. Die partij wil eigenlijk dat Polen geen moslims opneemt.

"Het kan niet zo zijn dat je alleen maar geniet van de lusten van de Europese samenwerking, maar niet bereid bent de lasten te dragen", vindt EU-parlementariër Paul Tang (PvdA).

Hongarije, Tsjechië en Slowakije hebben zich uitgesproken tegen de verplichte verdeling van vluchtelingen over de EU. Die landen krijgen miljardensubsidies uit Brussel. Tang vindt dat ze echt hun bijdrage moeten leveren aan de oplossing "van het grootste probleem waar de EU nu mee kampt". Anders gaat de hand op de knip, aldus de PvdA-parlementariër.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie