Meer verzet in Tweede Kamer tegen financieringswijze scholen

In de Tweede Kamer is meer verzet tegen de wijze waarop scholen worden gefinancierd. Partijen vinden dat zij niet goed kunnen controleren of scholen de honderden miljoenen aan extra middelen echt uitgeven aan zaken waar de politiek het geld voor heeft bedoeld.

Overheidsgeld komt nu in een algemeen potje van de school terecht, die dat naar eigen inzicht mag gebruiken. Coalitiepartij VVD wil dat het kabinet gaat kijken naar alternatieven voor deze financiering, bleek woensdag in een debat over de onderwijsbegroting.

Tegelijk wil VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg dat de scholen wel hun vrijheid behouden. Ook wil hij niet terug naar het systeem waar de overheid de bonnetjes gaat controleren, zoals tot in de jaren negentig het geval was.

De liberalen vinden dat het onderwijs op alle fronten de kwaliteit moet verbeteren en daarbij moet inspelen op technische en digitale ontwikkelingen in de maatschappij. Ze hebben daarvoor tientallen suggesties overhandigd aan de bewindslieden van Onderwijs, Jet Bussemaker en Sander Dekker.

Extra leraren

SP en PvdA stelden ook al vraagtekens bij de 150 miljoen euro waarmee drieduizend leraren aangesteld moesten worden. De Kamer wil precies weten hoeveel leraren er nu echt bij kwamen.

Onlangs liep de Kamer al te hoop tegen de vele honderden miljoenen die scholen kregen om hun rekenonderwijs op te krikken. Ook daar bleek bij veel scholen niet zo veel van terechtgekomen.

Coalitie

Coalitiepartijen VVD en PvdA botsten over de selectie van studenten aan de poort. VVD wil dat, maar krijgt vooralsnog geen steun. De Kamer sprak begin dit jaar op verzoek van GroenLinks en PvdA nog uit geen extra eisen te gaan stellen aan studenten in het middelbaar en hoger onderwijs.

Ze vrezen dat hierdoor een groot aantal leerlingen wordt uitgesloten van vervolgonderwijs. Een diploma moet genoeg zijn voor toelating, met uitzondering van bijvoorbeeld kunstopleidingen. Zo staat dat overigens ook in het regeerakkoord van VVD en PvdA.

Bussemaker en Dekker geven donderdag antwoord op de vragen van de Kamer.

Lees meer over:
Tip de redactie