Het langverwachte eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar het Fyra-debacle is woensdag gepresenteerd. De belangen van de reiziger stonden niet voorop en de Kamer is meerdere malen onvolledig en onjuist geinformeerd. NU.nl verzamelde de reacties op het rapport.

Het CDA noemt het rapport "helder en hard". "Andere belangen dan het reizigersbelang zijn vooropgesteld", zegt Kamerlid Martijn van Helvert.

Dat de Kamer onjuist is geïnformeerd, is volgens het Kamerlid een "zware aantijging" en hij wil daarom zo snel mogelijk in debat met verantwoordelijk staatssecretaris Wilma Mansveld. Of zij het veld moet ruimen, is nu nog te vroeg om te concluderen. "Er moet altijd een kans worden geboden om weerwoord te bieden", aldus de CDA'er.

De SP noemt het Fyra-project "een groot fiasco voor de treinreizigers, de politiek en de schatkist", zegt Kamerlid Eric Smaling. "Met het aanschaffen van de Fyra is 11 miljard euro in de plomp gegooid. Dit toont het failliet aan van marktwerking op het spoor."

Gele kaart

Volgens de SP heeft verantwoordelijk staatssecretaris Mansveld er opnieuw een gele kaart bij. Of Mansveld kan aanblijven, laat Smaling in het midden. Wel zegt hij dat de staatssecretaris niet eeuwig met "erg veel gele kaarten" op het veld kan blijven rondlopen. "De politiek moet lessen trekken uit de conclusies van de enquêtecommissie", aldus Smaling.

D66 vindt dat het "wel zo netjes" om te wachten tot de staatssecretaris zelf met een reactie op het rapport komt alvorens te speculeren over de toekomst van Mansveld. Wel is duidelijk dat de informatievoorziening naar de Kamer "niet goed is geweest", zegt D66'er Stientje van Veldhoven.Volgens Van Veldhoven is het een "stevig rapport met kritische conclusies" waar ook de Tweede Kamer lering uit moet trekken.

GroenLinks is "geschokt, maar niet verrast" door de uitkomsten van het onderzoek. Volgens Kamerlid Van Tongeren blijkt dat er op geen enkel moment iemand de regie of een visie had over het HSL-project. "Opeenvolgende bewindspersonen en NS- en KLM-bobo’s hebben maar wat aangeklungeld."

Reacties van de coalitiepartijen VVD en PvdA laten vooralsnog op zich wachten. PvdA-leider Diederik Samsom is op dit moment op het ministerie van Sociale Zaken in overleg met vice-premier Lodewijk Asscher. Dat overleg gaat waarschijnlijk over het lot van Mansveld.

NS

De Nederlandse Spoorwegen laat in een reactie weten de lessen van het onderzoek te gebruiken om verdere verbeteringen door te voeren en goed te luisteren naar de aanbevelingen van de commissie. De NS betreurt het dat zij haar ambities en beloften niet waar heeft kunnen maken.